Hjärnstorming om Bergsbrunnas framtid

Nya grepp prövas i Uppsalas stadsplanering. När riktlinjerna nu dras upp för Bergsbrunna-Sävjaområdets stora utbyggnad sker arbetet under två intensiva dygn, med inlåsta experter som släpps ut först med ett färdigt förslag.

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2007-09-26 19:37
De stora öppna fälten öster om Bergsbrunna och skogsmarken söderut, i kanten av Lunsen, väntas bli Uppsalas största sammanhängande område för ny bebyggelse med pendeltågsstation. Totalt 4 000 bostäder får plats vilket skulle fördubbla dagens befolkning på 10 000 invånare i Bergsbrunna-Vilan-Nåntuna-Sävja.

I vanliga fall dras de första riktlinjerna upp av kommunens politiker och tjänstemän med andra myndigheter. Allmänheten kan formellt lämna sina synpunkter först i remissrundorna. Nu samlar kommunen i stället alla inblandade till ett intensivt hjärnstormande under två dygn, med krav på deltagarna att komma med konkreta förslag. Kommunen prövar metoden för första gången och har stora förhoppningar:
- Det finns flera poänger med att arbeta så här intensivt, säger Göran Carlén på kommunledningskontoret. Det ger ömsesidig förståelse och man kan undvika uppslitande konflikter mellan aktörer och mellan stadsdelar i området.

Innan intensivdagarna hålls ett öppet förmöte, då "spelreglerna" presenteras. Alla berörda, från stora statliga verk till barnfamiljer och gamla, får lägga fram idéer, önskemål och krav.
Intensivarbetet börjar på morgonen 17 oktober och avslutas kvällen därpå (se faktaruta här intill). Två expertlag stängs in för att arbeta fram utkast till planer. Allmänhet, föreningar, skola och andra möts i olika omgångar. Till sist presenteras, i bästa fall, en färdig grovplanering över bostäders placering, vägars dragning och vilken etapp som står först på tur.

Kommunen betonar att loppet inte är kört för den som missar stormötena, men ändå vill påverka utvecklingen. Samtidigt är stalltipset till den som vill ha ett finger med i spelet att vika två oktoberkvällar för möten. Och att komma i tid - bara 150 platser finns i Sävja skola, kommunen räknar kallt med att platserna inte räcker, vilket också kan ses som en tanke i processen. För att få ett effektivt arbete vill man nå i första hand de direkt berörda och mest engagerade.
Fakta intensivplanering:
17 oktober: På morgonen träffas kommunen och nyckelaktörer som Banverket, Vägverket, markägare, skola och föreningar. Efter lunch samlas två expertlag för att skissera var sitt förslag. På kvällen hålls öppet möte för att samla in nya synpunkter. Till sist träffas styrgruppen med kommunledning och statliga verk.
18 oktober: Expertlagen arbetar vidare på morgonen, kommun och nyckelaktörer träffas på dagen och experterna lämnar slutförslag till kvällens öppna möte. Styrgruppen beslutar om nästa steg i planeringen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om