Hockeyns långbänk snart över

Politikerna avvaktar med att ta ställning till var en ny hockeyarena ska byggas i Uppsala. Två alternativ finns och det nya Mittenstyret har bestämt sig för att spaden ska vara i jorden innan den här mandatperiodens slut.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2019-01-15 07:00

Uppsala kommun har utrett arenafrågan under hösten och ett förslag sändes under julhelgen ut på remiss till idrottsföreningar och andra berörda. Tanken är att ett beslut ska kunna tas någon gång i februari. Två förslag finns på bordet. Det ena är en arenasatsning på Gränby sportfält där föreningsdrivna IFU-Arena har erbjudit sig att bygga ut med plats för ishockey. Den andra är att kommunen bygger i egen regi i kvarteret Kölen vid reningsverket på motsatt sida om Stadsträdgården.

Inga politiska partier har tagit ställning till förslagen utan inväntar remissvaren och den diskussion som de ska ha internt.

Klart är dock att det nya Mittenstyret bestämt sig för att bygga en ishockeyarena under den här mandatperioden, alltså fram till år 2022. Det säger kommunalråden Mohamad Hassan (L) och Erik Pelling (S).

– Arenabygget har blivit en långbänk och det måste vi få ett slut på nu. En ny arena behövs både för ishockeyn och för konståkningen, säger Mohamad Hassan.

Enligt Erik Pelling är ursprungsalternativet, att en privat entreprenör skulle bygga en arena vid Gränby centrum, i stort sett avskrivet.

– Det förslaget skulle innebära att vi måste gå till EU–kommissionen och begära rätten att ge projektet stöd. Det har vi gjort en gång och det tog mycket lång tid. Det man kan diskutera är hur en ny arena ska drivas och ägas. Men först måste vi se till att den blir byggd och till en rimlig kostnad, säger han.

KD:s Jonas Segersam tycker det är olyckligt att arenan i Gränby inte blev av och att det känns konstigt om kommunen skulle säga nej till Gränby sportfält när IFU Arena vill bygga en anläggning där.

Han är dessutom skeptisk till ännu fler stora kommunala byggen.

– Vi har satsat en miljard på en arena vid Studenternas, en miljard på Fyrishov, en miljard på nytt stadshus. Jag befarar att det blir minst en halv miljard till för en hockeyarena, säger han.

Det tror inte Erik Pelling.

– I alla lösningar som diskuterats har det varit skattebetalarna som stått som garant. Nu har vi gått från en väldigt stor till en mindre och mer realistisk arena. Kölen är ett intressant förslag, men för oss finns ingen ideologi i det här. Varje förslag har sina fördelar, säger han.

Tobias Smedberg (V) tycker det är bra om kommunen skrotar planerna på en privat lösning för arenan.

– Den process som varit har inneburit tio förlorade år för hockeyn i Uppsala. Vi har hela tiden ansett att kommunen ska bygga och sköta en arena och ser fram emot att det blir av, säger han.

Mohamad Hassan ser fördelar både med Kölen och Gränby sportfält.

– Om det gäller tillgänglighet så är Kölen det bästa alternativet, men då får man inte samma synergieffekter med andra föreningar som på sportfältet, säger han.

Miljöpartiet, Moderaterna och SD är sparsamma i sina kommentarer och vill vänta in den interna diskussionen innan de uttalar sig.

–  Vi har hela tiden velat ha en arena, men inte till vilka villkor som helst och vi har varit kritiska till att den ska byggas av en privat entreprenör. Vi får se vad det blir när vi pratat ihop oss, säger SD:s gruppledare Simon Alm.

Mikael Eriksson, ledamot för Centern i idrotts- och fritidsnämnden, säger att partiet ideologiskt står bakom det förslag som IFU Arena har lagt fram.

– Vi anser att privata initiativ av det här slaget ska uppmuntras. Det skapar dynamik i föreningslivet. Men innan vi kan ta ställning till de förslag som finns måste vi ha bättre ekonomiskt underlag. Det material vi fått är undermåligt, säger han.

Två huvudförslag kvar

Kölen: En ishockeyarenan i kvarteret Kölen föreslås rymma 5 000 besökare, kosta 400 miljoner kronor och byggas några hundra meter söder om Studenternas. Kommunen finansierar och driver arenan.

Gränby Sportfält: Här vill IFU Arena som drivs av 17 idrottsföreningar bygga ut med n huvudplan för ishockey med 5 500 publikplatser och två träningsplaner. Den ska dessutom ha en plan för konståkning. Hallen ansluts till IFU:s arena för friidrott och innebandy via en gemensam entré. På sikt kan också Relitahallens bandyarena knytas till projektet. Det beräknas cirka 700 miljoner kronor att genomföra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om