Höga halter A-vitamin kan ge benskörhet

Höga halter av A-vitamin i blodet ökar risken att utveckla benskörhet och drabbas av frakturer, i synnerhet brott på lårbenshalsen. Ungefär en femtedel av svenska medelålders män ligger över den gräns för vitamin A i blodet där risken för frakturer påtagligt börjar att öka.

Uppsala2003-01-23 00:01
Det framgår av en ny svensk studie, som i dag torsdag publiceras i den ledande medicinska tidskriften New England Journal of Medicine.
— Våra resultat talar starkt för att nuvarande regler för berikning av margarin och vissa mjölkprodukter med vitamin A bör ses över, säger docent Karl Michaelsson vid Akademiska sjukhusets medicinklinik i Uppsala.
Han är huvudansvarig för studien, som omfattar drygt 2 300 män i Uppsala. När de var 50 år deltog de i en omfattande hälsokontroll där de lämnade prover för analys av bland annat halten av vitamin A i blodet.

Lårbensbrott
Under de 30 år männen följts efter hälsokontrollen drabbades mer än var nionde eller 266 av dem en eller ibland flera gånger av någon fraktur. Den vanligaste frakturen var lårbensbrott.
— När vi går igenom uppgifter om vilka män som drabbades ser vi att förekomsten av lårbensbrott, men även andra frakturer, var betydligt högre bland den femtedel av männen som vid hälsokontrollen hade de högsta halterna av vitamin A i blodet än i övriga grupper, säger Karl Michaelsson.
Uttryckt i siffror innebär det att risken för att drabbas av någon fraktur överhuvud taget bland den femtedel av männen som hade de högsta vitamin A-värdena var förhöjd med drygt 60 procent och risken för en höftfraktur två- till tredubblad.

Risk stiger påtagligt
Halten av vitamin A i blodet mäts i enheten millimol per liter. Den nya studien talar för att frakturrisken börjar stiga påtagligt vid ett gränsvärde för vitamin A på tre millimol per liter.
— I vår studie ser vi också att ju högre över denna gräns halten av vitamin A ligger, desto mer stiger frakturrisken. Vid ett värde över 3,5 millimol per liter till exempel är frakturrisken mer än sjudubblad, säger Karl Michaelsson.
Den nya studien har gjorts mot bakgrund av misstankar om att ett högt — men ändå normalt — intag av vitamin A kan bidra till uppkomsten av benskörhet och frakturer. Bland annat har flera studier pekat på att kvinnor och män som äter mycket av livsmedel med höga halter av A-vitamin oftare än andra är bensköra och drabbas av frakturer.
— Att vi i vår studie ser ett direkt samband mellan halten av vitamin A i blodet och ökad risk för frakturer ger ett än starkare stöd för dessa misstankar, säger Karl Michaelsson.

Stor variation mellan länder
Förekomsten av lårbensbrott och andra frakturer skiljer sig kraftigt mellan olika länder. Trots en hög konsumtion av kalkhaltig mjölk toppar de nordiska länderna och USA listan över länder där frakturer är allra vanligast.
I dessa länder finns också en hög konsumtionen av livsmedel som berikats med vitamin A liksom multivitaminpreparat som innehåller vitamin A. Det finns också studier som visar att svenskar har betydligt högre halter av vitamin A i blodet än sydeuropéer.
— Vår studie talar för att en hög konsumtion av livsmedel och kosttillskott som innehåller vitamin A kan vara en viktig bidragande orsak till den höga förekomsten av frakturer i Sverige, säger Karl Michaelsson.

UNT-fakta


De viktigaste källorna till vitamin A är fet fisk, lever, mjölkprodukter och livsmedel som berikats med A- och D-vitamin, till exempel margarin.
Vitamin A har en rad viktiga funktioner i kroppen, bland annat för utvecklingen av synen. I många u-länder är brist på vitamin A den viktigaste orsaken till blindhet bland barn. Försämrat mörkerseende kan vara ett tidigt tecken på brist på vitamin A.
I mycket höga doser kan vitamin A framkalla till exempel ben- och ledvärk, kraftig avmagring, illamående och kräkningar.
Vitamin A stimulerar den sorts celler som bryter ner ben. En "lagom" dos av vitamin A behövs för att skelettet fortlöpande ska kunna förnyas.
Tidigare studier på djur har visat att extra tillskott av vitamin A på sikt kan bidra till urkalkningen av skelettet och uppkomsten av frakturer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om