Höga vetepriser problem för planerad etanolfabrik

Det ovanligt höga vetepriset gör att projektgruppen bakom planerna på en etanolfabrik i Sala har börjat se sig om efter alternativa råvaror.

Uppsala2007-08-29 00:01
Man letar också efter en ny plats att lokalisera anläggningen på, eftersom närboende till silon i Sala, där man tidigare tänkta sig bygga fabriken, hotar överklaga ett bygglov, något som skulle kunna senarelägga produktionsstarten som är satt till hösten 2009
Enligt vad UNT erfar är soptippen i Isätra mellan Sala och Heby en av två tänkbara platser.
Man har också andra råvaror på gång, förklarar Sven-Olof Elison, ordförande i Sala-Heby Energi AB, en av intressenterna i etanolfabriken:
- Det är halm, en speciell sorts gräs som kan odlas på omställda marker och talg från slakterier, säger Sven-Olof Elison.

Vetepriserna drivs upp av efterfrågan på världsmarknaden sedan Australien drabbats av torka medan andra stora producenter i stället fått odlingsmarkerna under vatten.
Vid ett kilopris på 1,30 kronor är det inte längre ekonomiskt möjligt att producera etanol ur vete. I dag är priset 1,80. Även om lantbrukarna gillar idén med miljövänligare bränslen så är de inte så idealistiska att de säljer vetet till ett lägre pris till etanolindustrin
Varför inte satsa på metanol, som framställs av trä?
- Vi anser att etanolen passar oss bättre, och i processen ger den avsättningsbara biprodukter.
Nästa år, säger Sven-Olof Elison, kommer vetepriserna troligen att fortsätta att ligga högt.
- Men sedan vet vi inte. Kanske sjunker det igen.
I gruppen som stöder planerna på en etanolfabrik i Sala finns bland andra Skanska, Lantmännen och ett stort finansbolag. Investeringen går löst på cirka 500 miljoner.
En uppgift till UNT gör gällande att man också för samtal med kinesiska investerare som är intresserade av biobränslemarknaden.

Det är de ökade transporter med buller, damm och lukt till följd som har fått närboende till silon i Sala att gå emot en etanolfabrik där.
- Att det blir ökade transporter kan vi naturligtvis inte förneka. Men lukt och damm är möjliga att minimera, säger Sven-Olof Elison.
Men för att undvika tidsödande överklaganden letar projektgruppen alltså efter alternativa platser för fabriken. Förutom Isätratippen, där bilarna med bränsle till etanolframställningen skall möta sopbilarna på den smala vägen, har företrädare för gruppen också tittat på en åkermark i Fabriksgatans förlängning i Sala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om