Högdräktiga kor skickades till slakt – ägaren anmäls

Högdräktiga kor skickades till slakt. Ägaren menar att det var svårt att se om de var dräktiga, men nu vill länsstyrelsen att åklagare utreder eventuellt djurplågeri.

Högdräktiga kor ska ha skickats till slakt och nu anmäls ägaren av länsstyrelsen.

Högdräktiga kor ska ha skickats till slakt och nu anmäls ägaren av länsstyrelsen.

Foto: Magnus Grimstedt

Uppsala2020-09-04 21:05

Vid två tillfällen under 2019 larmade en veterinär länsstyrelsen om att flera högdräktiga kor skickats till slakt. Enligt ägaren ska kvigorna ha haft fri tillgång till grovfoder och blivit bukiga vilket ska ha gjort det svårt att se om de var dräktiga.

– Det kan absolut stämma att det har varit svårt att se om de var dräktiga, men i sådana fall måste man vara helt säker på att de inte är det innan man skickar de till slakt. Oftast blir ägarna bedrövade över att de skickat dräktiga djur till slakt som skulle kunnat vara kvar, säger Elisabeth Schöning, enhetschef på länsstyrelsen.

I anmälan framkommer det att tidigare beslut bör ha gjort ägaren väl medveten om att högdräktiga djur inte får transporteras till slakt. Länsstyrelsen bedömer att det finns anledning att misstänka brott och anmäler därför ägaren till åklagarkammaren.

– Ägaren är enligt djurskyddslagen skyldig att ha koll på vilka djur som är dräktiga och hur nära förlossning de är. Det finns begränsningar för hur nära inpå förlossning djuren får skickas till slakteriet och det måste följas. Är man osäker får man ta hjälp av veterinär, säger Elisabeth Schöning.

I skrivelsen till åklagarkammaren står det att länsstyrelsen anmäler händelsen med anledning av misstanke om djurplågeri och eventuellt brott mot djurskyddslagen.

– I de allvarligaste fallen kan den här typen av brott leda till fängelse, men i vanliga fall blir personen dömd till dagsböter, säger Elisabeth Schöning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!