Det visar ett internationellt forskningskonsortium i en ny studie, som publiceras i facktidskriften Lancet Haematology.
– Våra nya resultat ligger i linje med vad vi tidigare sett i ett mindre grekiskt material. Detta stärker uppfattningen att det finns ett samband mellan planerade kejsarsnitt och en ökad risk för blodcancerformen akut lymfatisk leukemi under barnets tre första levnadsår, säger docent Alkistis Skalkidou, överläkare vid Akademiska sjukhusets kvinnoklinik och adjungerad lektor vid Uppsala universitet.
Den nya studien bygger på uppgifter från nio länder om förlossningssättet för närmare 10 000 barn som insjuknat i akut leukemi och drygt 23 000 jämförelsebarn i samma åldrar och av samma kön utan blodcancer.
I det stora hela fanns inga tydliga skillnader mellan barnen med blodcancer och jämförelsebarnen när det gällde hur ofta de hade förlösts med kejsarsnitt. När en uppdelning kunde göras mellan vilken typ av kejsarsnitt barnen förlösts med framkom däremot en skillnad mellan jämförelsebarnen och barnen med akut lymfatisk leukemi.
Denna blodcancerform var 23 procent vanligare bland barn som hade förlösts med planerade kejsarsnitt jämfört med barn som hade fötts genom en vanlig vaginal förlossning eller genom ett akut kejsarsnitt.
– Riskökningen är tydlig, men ändå liten. Dessbättre är leukemi hos barn sällsynt. Därmed kan vi inte se några skäl för att kvinnor som nyligen fött barn efter ett planerat kejsarsnitt ska känna oro. I Sverige förlöses ändå väldigt få barn med planerat kejsarsnitt utan att det finns en stark indikation för detta, säger Alkistis Skalkidou.
Men varför skulle ett planerat kejsarsnitt – till skillnad från ett ofta mer komplicerat akutsnitt – överhuvud taget kunna leda till att barn blir mer benägna att insjukna i akut blodcancer?
– Det vet vi inte ännu, men en förklaring är att barn vid ett planerat kejsarsnitt inte utsätts för de höga halter av stresshormoner som släpps ut under värkarbetet vid en vanlig förlossning och även före ett akut kejsarsnitt. Flera studier under senare år har pekat på att en sådan hormondusch är viktig för att barnets immunsystem ska mogna ut på ett normalt sätt. Ett annat spår involverar den normala överföringen av bakterier från mamma till barn under förlossningen, säger Alkistis Skalkidou.