Högre skatt och dyrare sjukresor

Det blir högre skatt och dyrare sjukresor nästa år. Det beslutade landstingsfullmäktige under måndagen.

Uppsala2015-11-23 19:51

Problemen fortsätter att torna upp sig för landstingets minoritetsstyre, bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Under måndagens debatt i fullmäktige utsattes de båda partierna för tuff kritik av oppositionen.

– Allt fler väntar på vård i köerna medan pengarna rinner mellan fingrarna, sa Lina Nordquist, Liberalerna.

Siffror visar att det ligger något i uttalandet. I september 2014 fanns det 707 patienter inom Uppsala län som hade väntat på operation i mer än tre månader. I september i år hade antalet vuxit till 1 143 patienter.

Vad gäller ekonomin rapporterade UNT under måndagen att årets befarade underskott för Akademiska sjukhuset på ett halvår har ökat från 100 miljoner till 260 miljoner kronor.

– Det är en klart oroväckande utveckling för ekonomin och även när det gäller vårdköerna, vi får medge det, sa Johan Edstav (MP).

Johan Örjes (C) sa att landstinget är på väg mot det största underskottet sedan 2002. Det fick Vivianne Macdisi (S) att replikera att de dåliga ekonomiska siffrorna är ett arv från åtta års styre med den borgerliga alliansen.

Intäkterna kommer dock att stiga något i och med måndagens beslut om en höjning av sjukreseavgifterna från första januari. Egenavgiften för en enkelresa med sjukresetaxi ökar från 100 till 125 kronor. Högkostnadsskyddet för sjukresor höjs till 1 500 kronor per år. Avgiftshöjningen har motiverats med att alltfler tar taxi vid sjukresor och att landstinget vill styra över resenärerna till kollektivtrafiken och sjukresebussarna.

En annan budgetförstärkning blir höjningen av landstingsskatten på 55 öre. Skattesatsen för 2016 blir därmed 11,71 kronor vilket innebär en intäktsökning för landstinget med cirka 400 miljoner kronor. Alliansen anser att skattehöjningen är onödig och röstade emot.

En stridsfråga under debatten var vårdlotsarna som har till uppgift att slussa patienterna rätt. Ett försök med vårdlotsar har funnits ett par år i landstinget men det kommer inte att fortsätta. Lina Nordquist, Liberalerna, hänvisade till en rapport som sägs visa att 70 miljoner kronor kan sparas in med vårdlotsar.

– Snälla, snälla, återinför vårdlotsarna. Patienterna behöver dem och ekonomin också, vädjade Lina Nordquist, dock utan att få gehör.

Vivianne Macdisi ville i stället att vårdgivaren ska ta ett helhetsansvar och ersätta begreppet vårdlots med fast vårdkontakt, men lovade att arbeta vidare för att tillvarata de goda resultat projektet givit.

Även en ambulansstation i Gränby efterfrågades av alliansen, något som enligt Johan Örjes (C) skulle spara tio minuter i utryckningstid för boende i Knutby och Almunge.

Börje Wennberg (S) säger till UNT att han först vill se en utvärdering av det pågående försöket med ambulans i Gränby.

– Det är rimligt att vi har ett ordentligt underlag och ett kostnadsförslag innan vi säger ja. Jag tror att det blir en ambulansstation. Men att gå in och diktera hur den ska se ut luktar populism, säger han.

Fakta Landstinget går back

Den senaste ekonomiska prognosen för Uppsala läns landsting lyder på ett underskott på 54 miljoner kronor för 2015. Det är en försämring med 69 miljoner på fyra månader. Enligt landstingets revisorer är det inte förenligt med de finansiella mål som fullmäktige fastställt.

Landstingets totala budget för 2015 omfattar cirka 9,2 miljarder kronor. Det förväntade underskottet för 2015 uppgår därmed till 6 promille av budgeten.

De negativa siffrorna beror till stor del på att Akademiska sjukhuset beräknas överskrida sin budget med 260 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om