Våren 2018 avslöjade polisen HP-hjälpen, ett nätverk av bedragare som sålde de korrekta svaren på högskoleprovet. Den som ville fuska sig in på universitetet kunde i praktiken köpa sig en utbildningsplats och slog då ut konkurrerande studenter.
En av huvudmännen i utredningen kring HP-hjälpen är en 27-årig man som i flera år arbetade som provledare under högskoleprovet. Provfrågorna omges av stor sekretess, men 27-åringen kunde ta del av dem samma morgon som provet genomfördes. Han ska då ha skickat frågorna till individer som snabbt löste uppgifterna.
Via mobiltelefoner i HP-hjälpens "sambandscentral" i en lägenhet i Norrköping kommunicerades de korrekta provsvaren ut till personer som köpt fusktjänsterna och satt beredda i provsalarna.
2016, två år innan polisen slog till, sände SVT en avslöjande dokumentär om HP-hjälpen. Intresset för att köpa provsvar ska då ha ökat "explosionsartat".
För att stärka marknadsföringen köpte HP-hjälpen annonser av Facebook för 109 000 kronor där man erbjöd sina fusktjänster.
27-åringen greps av polisen i en provsal den 14 april 2018 under pågående prov. När den nationella insatsstyrkan samma dag gick in i HP-tjänstens sambandscentral hittades 21 telefoner som var och en låg uppkopplad mot flera personer.
I en trädgård påträffade polisen 1 642 500 kronor nedgrävda i väskor. Kontanterna kom från kunder som beräknas ha betalat in 12,7 miljoner till HP-hjälpen under 2015-2017. Pengarna hade kunderna lämnat i förvaringsboxar på järnvägsstationer runt om i landet.
27-åringen och en annan huvudman i HP-hjälpen dömdes i vintras till fem respektive sex års fängelse men rättegången ska tas om på grund av jäv. De båda männen krävs dessutom på sammanlagt sju miljoner kronor i skatt för intäkterna.