Högtflygande museum på Arlanda

I en undanskymd hangar på Arlanda råder febril aktivitet bland flygplan, helikoptrar och andra fordon. Hos Arlanda flygsamlingar visas svensk civilflygshistoria från 1716 fram till i dag.

På Arlanda flygsamlingar finns 49 flygplan, ett halvt dussin andra fordon, 25 motorer och annan kringutrustning.

På Arlanda flygsamlingar finns 49 flygplan, ett halvt dussin andra fordon, 25 motorer och annan kringutrustning.

Foto: Tobias Skagerström

Uppsala2019-06-25 16:00

Bengt Emilsson, Kalle Rydling och Börje Holmberg är några av alla som jobbar ideellt med att restaurera flygplan eller flygplansdelar. Just nu jobbar de med en Albatros, flygplanet som är hundra år gammalt och tidigare även användes inom svensk filmindustri som vindmaskin för att simulera storm.

– Hela bakre delen av kroppen var avhuggen så den har vi fixat till igen. Vissa delar är original men bland annat styrsystemet och bränsletanken har vi gjort. Sedan ska vi försöka att återuppbygga bränslesystemet med vind- och handpump, säger Kalle Rydling och visar upp ritningen som de går efter.

Albatros är ett av flera restaureringsprojekt som pågår i hangaren vid Arlanda flygplats. Hangaren är full av helikoptrar, flygplan och många andra föremål från svenska civilflygets historia från 1700-talet till i dag.

– 1953 tog en tjänsteman på dåvarande Luftfartsverket beslutet att börja samla in föremål. Målsättningen är att bli ett nationellt civilt luftfartsmuseum som täcker över hundra år av svensk civilflygshistoria. I dagsläget har vi 49 flygplan, ett halvt dussin andra fordon, 25 motorer och annan kringutrustning, säger Jan Forsgren, ordförande i Arlanda Flygsamlingars Vänner.

Arlanda Flygsamlingar ägs sedan 2018 av Statens Maritima Museer men förvaltas av den ideella föreningen Arlanda Flygsamlingarnas Vänner vilket gör att man håller öppet för allmänheten ibland. Vissa av planen kan besökare gå in i och i hangaren finns även en flygsimulator och 30 flygmotorer.

– Föreningen bildades 2001 och har för närvarande ungefär 300 medlemmar varav cirka 20 stycken är aktiva med att underhålla och restaurera samlingarna genom frivilligt arbete. Tidigare skedde en insamlingsverksamhet där man tittade på vilka flygplan som var intressanta att bevara, säger Jan Forsgren.

Han har även skrivit boken "Arlanda flygsamlingar" som utsågs till årets flygbok 2018.

I den stora hangaren som går att ta sig till med buss från Arlanda flygterminal finns ett trettiotal av planen i samlingen. Det äldsta är ett tvåsitsigt skolflygplan från 1917 medan det nyaste är resterna av planet Dana Viking som havererade i Gottröra 1991.

– Det finns ett stort intresse för civilflyg och dess historia och besökarna är positiva och tycker det är roligt att vi finns. Det är många som återkommer efter att de varit här och då har med sig familj, vänner eller bekanta, säger Jan Forsgren.

Arlanda Flygsamlingar visar civilflyg

Arlanda Flygsamlingar visar svensk civil luftfartshistoria från 1716 fram till i dag. Öppet helgfria tis- och torsdagar (10–15) samt första lördagen varje månad (11–15).

Andra museum i Uppsala län med fordonsinriktning är museijärnvägen Lennakatten som tar dig på en historisk resa med ånglok och renoverade vagnar, Viksta Traktormuseum i Björkling med cirka 140 traktorer att beskåda och Nostalgimuseum utanför Strömsberg med allt från karameller till fordon under en tidsperiod på cirka hundra år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om