Bezzerwizzer [Kaja3]Ålder: Från 8 år
Antal spelare: Minst två
Speltid: Cirka 30–60 minuter
Omdöme: Härligt att packa upp ett så gediget spel, där till och med xylofon ingår. Krångliga regler, men roligt med så stor variation på frågorna: allt från gissa melodin och memorera bilder till kunskapsfrågor och minnas berättelsen. Flera kategorier är svåra även för vuxna, vilket fick barnen att tappa intresset. De var å andra sidan bra på minnesfrågorna. Om det här ska bli kul för alla bör man vara både vuxna och barn i samma lag.
Vi som spelade: En vuxen och två barn, 8 år.
Mini mig [Kaja5]Ålder: 7–13 år
Antal spelare: 2–6
Speltid: Från cirka 20 minuter
Omdöme: En resevariant på Mig. Enkla regler och 380 frågor i fem olika kategorier. Frågekort, tärning, block och penna ingår. Frågorna är olika svåra, så alla får något att bita i. ”Det här var riktigt kul. Vi kör en gång till”, sa åttaåringen efter både första och andra omgången. Utan spelplan märks det inte så mycket vem som vinner, vilket är ganska befriande. Svarsalternativ på alla frågor hade varit bra för yngre barn, men annars var det bara plus.
Vi som spelade: En vuxen ett barn, 8 år.
Monopoly Cars 2 [Kaja4]Ålder: 5 +
Antal spelare: 2-4
Speltid: 20 min
Omdöme: Många delar att hålla reda på med depåbilar, bilkort, däck, ”pengar” och så förstås själva Blixten McQueen. Men det är väl just detta som de Cars-tokiga små säkert gillar. Hos oss gick spelet i alla fall hem. Det tog ett tag att sätta sig in i reglerna med Chanskort och annat, men sedan var både 5-åringen och 6-åringen med på banan. Vi körde i racerfart och hann prata både om länder och städer. Dessutom blev det lite träning i enkel addition. Ett lärorikt spel med andra ord.
Vi som spelade: En vuxen och två barn, 5 och 6 år.
Colorio [Kaja2]
Ålder: Från sex år
Antal spelare: 2–5
Speltid: 10 minuter och uppåt
Omdöme: I det här spelet använder man en spelplan där 25 färgade brickor är täckta av ogenomskinliga lock. Varje deltagare får lyfta på eller flytta runt ett visst antal lock. Den som blottlägger fem brickor av samma färg åker ut. Spelet som går fort att lära sig är en variant på memory. Det gäller att minnas vilken färg de olika brickorna har och deras placering. En smula enahanda. Barnen tröttnade snabbt vilket inte är så svårt att förstå.
Vi som spelade: En vuxen och tre barn 6-13 år
Ryktet går [Kaja4]
Ålder: Från cirka 12 år
Antal spelare: 4–8
Speltid: 30–45 min
Omdöme: Varje deltagare får ett ord på en lapp och ska beskriva ordet i form av en teckning. Teckningen skickas sedan vidare till spelaren bredvid. Den som fått teckningen ska gissa vad den föreställer och skriva upp det i form av ett ord som nästa spelare gör en teckning utifrån. På så sätt skickas lappar och teckningar vidare mellan deltagarna och ett ord kan i slutänden resultera i en teckning på något helt annat. Lyckas man gissa rätt vad andras teckningar föreställer får man poäng. Svårt men roligt med alla missförstånd tyckte vi som testade.
Vi som spelade: En vuxen och tre barn 6–13 år.
Spela och sjung med Mojje [Kaja4]Ålder: 5+
Antal spelare: 2–4
Speltid: 1 timme
Omdöme: Lättförståelig instruktion och kul att få vara aktiv. Man kan välja att sjunga, rimma eller köra minicharader. Allt baserat på Morgan (Mojje) Johanssons låtar. Mojjes sånger lämnades snart därhän, eftersom det något överåriga sällskapet inte hört honom tillräckligt mycket på senare tid för att komma ihåg texterna. Ett spel som säkert är jättekul för mindre barn, kraven på spelarna är låga. Dessutom är det lättare att spela om man gillar Mojje och kan hans sångtexter. Det ingår också en cd med låtarna i paketet.
Vi som spelade: En vuxen och 2 barn, 10 och 17 år
Sopberget [Kaja3]
Ålder: Från 7 år
Antal spelare: 2–6
Speltid: Cirka 1 timme
Omdöme: När du äntligen återvunnit alla dina sopor och lättad är på väg hem, då kan du ge dig den på att farbror Lennart eller någon annan prackar på dig nya sopor. Så är det bara att börja om från början, igen. Tröstlöst. Ett annorlunda, knasigt, frustrerande, men skrattframkallande spel. Vem som vinner är mest slumpmässigt. Och man lär sig inte särskilt mycket, förutom att livet är orättvist.
Vi som spelade: Fyra vuxna och två barn, 11 och 8 år.
Jolly octopus [Kaja2]Ålder: 4+
Antal spelare: 2-4
Speltid: 10-20 minuter.
Omdöme: En bläckfisk tronar på toppen av en klippa och snurrar runt runt med armarna över de små plastkrabborna som gömmer sig på klippan. Deltagarna ska med den medföljande pincetten plocka åt sig fyra krabbor var utan att vidröra bläckfiskens armar (då slutar den snurra och börjar att skratta). Barnen jublade först åt den skojiga bläckfisken och de söta krabborna, men själva spelet blir rätt enahanda efter en kort stund och alla deltagare tröttnade snabbt.
Vi som spelade: En vuxen och två barn, 4 och 5 år.
Kaniner! [Kaja4]
Ålder: 5+
Antal spelare: 2–6
Speltid: Från ca 10 minuter, längre om man är många och jämnbra deltagare.
Omdöme: Idén verkar från början tråkigt enkel, men det är klurigare än man tror, speciellt med fler deltagare. Spelkort med olika antal kaniner eller morötter delas ut i höga, varpå deltagarna vänder sina kort ett i taget. När det finns samma antal kaniner som morötter synliga ska man plinga på den medföljande ringklockan. Det gäller att vara både kvicktänkt och ha bra reflexer. En stark fyra blir betyget.
Vi som spelade: Två vuxna och ett barn, 5 år.