Höjda avgifter för alla betalar nytt vatten
Notan för Uppsala stads nya vatten, över en halv miljard kronor, betalas via kraftigt höjda avgifter. Redan i höst väntas taxorna ändras, trots att vattnet kan levereras först nästa vår.
Vattentaxorna föreslås i genomsnitt höjas cirka 30 procent, mer för villor, mindre för storförbrukare. Taxorna har varit oförändrade sedan 2000. Det mjukare vattnet väntas rinna i kranarna först nästa vår, ändå föreslås höjningen gälla från i höst. Men från ansvarigt håll motiveras höjningen inte enbart med det nya avhärdade vattnet. De nya verken anses nödvändiga för att trygga Uppsalas framtida vattenleverans:
— I dag står vattenverket vid Galgbacken för åttio procent av behovet. Skulle det slås ut eller en huvudledning gå av får vi väldigt stora problem, säger Annila Bexelius vid VA- och avfallskontoret.
Besparingar för de flesta
Dessutom, påpekar kontoret, innebär det mjukare vattnet besparingar för de flesta: lokala avhärdare kan stängas av, hushållsmaskiner slits mindre, doseringen av tvättmedel kan minska. För en villaägare som kan slänga ut sin avhärdare beräknas besparingen gå jämnt upp med taxehöjningen.
Men det mjukare vattnet kommer enbart boende i staden till del. Trots det får alla invånare med kommunalt vatten vara med och betala. På sina håll mumlas det om orättvis behandling och missgynnad landsbygd. Annila Bexelius vänder på resonemanget och konstaterar att stadsborna i själva verket subventionerar de lokala vattenverken och ledningsnätet på landsbygden.
— Per person är det förstås betydligt dyrare att dra fram vatten till femhundra personer än till femtusen.
Klarar inte rekommendationer
Varför väljer då Uppsala kommun att installera ny och dyrbar teknik för mjukare vatten, när samma effekt kan uppnås i varje enskild fastighet av den som önskar? Ett svar är att Uppsala i dag inte fullt ut klarar Livsmedelsverkets rekommendationer för kalciumhalt och pH-värde i dricksvatten. Ett annat skäl är att mjukare vatten innebär mindre koppar i avloppsslammet och därmed större chans att få avsättning för slammet, i stället för att betala för omhändertagandet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!