Höjda busstaxor föreslås

Höjda busstaxor och mer skattepengar föreslås till kollektivtrafiken i Uppsala kommun för att slippa underskott på 20 miljoner konor nästa år. Men det är ovisst om taxehöjningar får politisk majoritet.

Uppsala2005-12-08 23:13
I elfte timmen väntas gatu- och trafiknämnden i nästa vecka spika stadstrafikens budget 2006 och då begära ytterligare pengar från kommunfullmäktige för att klara balanskravet. Busstrafiken har redan förstärkts med 14 miljoner kronor för att mota ett hotande underskott. Sent i år visade det sig att underskottet ändå blir 20 miljoner - åtta procent av hela kostnaden - om inte ytterligare åtgärder sätts in.
Förslaget från gatukontoret innehåller taxehöjningar på ända upp till 50 procent för att öka intäkterna. Men det är osäkert vilka åtgärder som kan samla majoritet. Höjda biljettpriser är politiskt sprängstoff. Den rödgröna kommunledningen har förbundit sig att inte höja taxorna under mandatperioden.

Finansieras med skattemedel i hög grad
Miljöpartiets ledamot i gatu- och trafiknämnden, Maria Gardfjell, säger till UNT att majoriteten är enig om att inte höja taxorna, utan i stället begära att hela underskottet täcks med skattemedel. Hon påpekar att kollektivtrafiken i Uppsala kommun i lägre grad än andra kommuner finansieras med skattemedel.
Enligt ett av förslagen till politikerna höjs priset för värdekort och kontant barnbiljett med två kronor samt ungdomskort med 30 kronor. Det beräknas ge cirka åtta miljoner i ökade intäkter. Resterande cirka elva miljoner skjuts till centralt.

Osäkra effekter
För att klara budget i balans utan ytterligare skattemedel föreslås s antingen höjning av alla taxor med 15 procent eller en chockhöjning av kontantbiljetten med 50 procent, från dagens 20 till 30 kronor. Samtidigt konstateras att de ekonomiska effekterna är osäkra, eftersom busstrafiken tappar resenärer med kraftigt höjda taxor.
En alternativ sparåtgärd är att skära ned trafiken, med stora försämringar som följd. Tolv linjer skulle beröras, fem av dem dras in direkt och ett 70-tal anställda sägas upp, enligt en utredning. Metoden anses inte realistisk.
Kontorets slutsats är att taxehöjning i kombination med ökat kommunbidrag och justering av linjenätet ger störst effekt för att hindra det akuta underskottet. Samtidigt konstateras att andra åtgärder krävs för att nå en långsiktig stabil ekonomi. Stomlinjenät, färre kort, enklare regler och marknadsföring är modellen, enligt tjänstemännen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om