Höjda priser hindrar inte matkalaset
Osten, laxen och äggen har stigit rejält i pris men vem bryr sig när man ska fira midsommar?
Ska man fira midsommar sneglar man inte på prislapparna, menade Maria Ekmark.
Foto: Rolf Hamilton
En bit Västerbottenost som förra året kostade 100 kronor kostar nu nästan 118 kronor, medan färsk lax blivit 23 procent dyrare. Till middagen på midsommaraftonen är det många som grillar nöt- eller fläskkött. För dessa varor har prisökningarna varit 18 respektive 7 procent.
UNT gick ut på stan för att höra om de dyrare varorna påverkar matinköpen inför midsommarfirandet.
- Jag köper färskpotatis, jordgubbar och sill. Inte prutar jag på sillsorterna för att de blivit dyrare, det ska ju vara gott också när det är midsommar, slog Maria Ekmark fast.
I veckan betalade hon 15 kronor litern för jordgubbarna. Samma handlare hade passat på att höja till 35 kronor litern under midsommaraftonen, en nätt ökning med 133 procent. Men det får väl ses som en högst tillfällig prisexplosion.
- Jag tycker att all mat har blivit dyrare, särskilt grönt och frukt. Till vardags låter jag ibland bli att handla dyr mat som till exempel ekologiska produkter men just när det är midsommar vill man inte avstå, sa David Lundgren som var i full färd med att köpa potatissallad till ett knytkalas han skulle i väg på.
Walter Carlsnaes tyckte att jordgubbarna var lite väl dyra men skulle inte avstå från dem av det skälet.
- Höga priser påverkar inte vilken midsommarmat jag köper, sa han.
Fredrik Brunnberg, som driver Luthagens Livs i Uppsala, sa att den traditionella midsommarmaten säljer lika bra som vanligt, trots högre priser.
- Den enda skillnaden är att catering ökat lite. Folk vill ha det enkelt och spara tid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!