Maria Oldberg, vikarierande barnombudsman i Uppsala kommun, har nära följt fallet med åttaårige Sam, som UNT berättade om i går.
– Jag är djupt upprörd över att det kan gå till så här i Sverige i dag. Det är fullständigt absurt att ett barn som vistats i Sverige i sju av sin åtta år i livet ska kunna utvisas. Han har bott hela sitt medvetna liv i Sverige, talar svenska, tänker på svenska, har bara svenska kamrater. Det handlar inte om att han är anpassad hit, han är svensk, säger hon.
Förutom fallet Sam har Maria Oldberg nyligen kopplats in på ett annat ärende i Uppsala där ett barn som vistats många år i Sverige ska utvisas ur landet. I det andra fallet är det en 12-årig flicka som gått i svensk skola i fem år som ska utvisas.
– De här fallen bryter mot FN:s barnkonvention som Sverige skrivit under och förbundit sig att följa. Man undrar om de funnits något barnperspektiv överhuvudtaget i processerna, säger Maria Oldberg.
Barnkonventionen har inte antagits som svensk lag. I stället har anpassningar gjorts i vissa lagar. Bland annat är innebörden i utlänningslagens portalparagraf att man ska se till barns bästa i asylprocesserna. Men här brister det, menar Christopher Carlson, jurist på barnombudsmannen i Stockholm.
– Portalparagrafen ska genomsyra alla beslut enligt utlänningslagen. Men ofta kommenteras inte ens barnens situation och vi ser exempelvis att man ofta tappar bort barnens egna asylskäl i processerna. Det är något vi vill betona, att barn faktiskt kan ha egna asylskäl, säger han.
I fallet Sam finns yttranden från bland annat psykiatrisk expertis om att det inte vore försvarbart att utvisa Sam från Sverige på grund av hans psykiska tillstånd. I ett sådant här läge skulle man kunna tänka sig att barnet få stanna för sina egna skäls skull. Och eftersom man inte kan låta en åttaåring själv växa upp i Sverige borde föräldern också få stanna, grundat på barnets asylskäl, resonerar Christopher Carlson.
– Jag reagerar väldigt starkt på att ett barn som vistas i Sverige i sju av sin åtta år i livet kan utvisas. Då har man anpassat sig till Sverige och utvecklat en mycket stark anknytning hit, säger han.
Tidigare migrationsministern Tobias Billström har satt i gång en kartläggning av bestämmelsen i utlänningslagen om synnerligen ömmande omständigheter, särskilt när barn är berörda. Kartläggningen av hur barns bästa beaktas ska vara klar i vår.
– Vår bild är att det är en restriktiv hållning, och att den snarast blivit mer restriktiv sedan lagen skrevs om 2006, säger Christopher Carlson.