Mariet Ghadimi är en av grundarna av TRIS, Tjejers rätt i samhället.
"Mariet Ghadimi har med mod, integritet, engagemang och med uthållighet arbetat mot hedersrelaterat våld och förtryck. Mariet grundade TRIS (Tjejers rätt i samhället) 2002 och har därefter målmedvetet och med stor professionalism fortsatt stödja unga människor som lever i familjer där vardagen präglas av hedersnormer" heter det i motiveringen.
Det var en strålande Mariet Ghadimi som kom ut på trappan från Uppsala slott tillsammans med landshövdingen på måndagsförmiddagen.
– När landshövdingen ringde kände jag: varför jag, jag gör ju bara det jag måste, jag kan inte göra något annat. Men efter att ha talat med honom en stund landade jag i hur viktigt det är att myndigheter som länsstyrelsen ser kraften i det civila samhället, säger hon till UNT
Frågan om hedersrelaterat våld är inte bara en fråga för dem som drabbas eller dem som har band till kulturer och miljöer där det förekommer, menar hon. Men det finns dem som tänker så.
– De har fel. Det här är en fråga för oss alla i Sverige, säger hon.
I sitt tal i solen på trappan i landshövdingens trädgård sade Mariet Ghadimi, född i Iran men armenier till ursprunget och uppvuxen i Gottsunda, att hon var rörd.
–Den här utmärkelsen har stor betydelse, framför allt för alla jag inte kan nämna här, de som inte blir hörda, de vi möter i Tris, de som letar en plats i Sverige för att leva sitt fria liv. Den här utmärkelsen ger röst åt dem, sade hon i talet.
Hedersförtryck är ett av de största hoten mot demokratin, enligt Mariet Ghadimi, och de som utövar förtryck och våld vill att det ska förbli tyst om det. Därför har landshövding Göran Enander varit modig som gett henne utmärkelsen.
– Förtryckarna vill inte att någon ska se vad som händer bakom murarna, men det här ger mig och Tris energi och kraft att fortsätta.
Göran Enander håller inte med om att han varit modig.
–Den som här modig här är Mariet Ghadimi, säger han.