Hon brinner för att prata om sex

Inget är så omgärdat av föreställningar och skumma tabun som sex. Det vill Uppsalabon och sexualupplysaren Kerstin Höglund få bort.

Fråga experten. Suzann Larsdotter, ny expert på Sex & Samlevnad, hiv- och hälsohandläggare på RSFL.

Fråga experten. Suzann Larsdotter, ny expert på Sex & Samlevnad, hiv- och hälsohandläggare på RSFL.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2013-10-29 07:08

Videon är inte längre tillgänglig

Hon pratar sex med vanligt folk i TV 3-programmet 69 saker du vill veta om sex, och för att få dem att öppna sig bjuder hon på egna erfarenheter.

Ibland kan dåliga upplevelser tända en glöd att vilja förändra. Så var det i Kerstin Höglunds fall.
– Sexualundervisningen i skolan var väl inte den bästa precis. Det vi lärde oss där var mest att vi skulle akta oss, säger hon som är 23 år och har skolan i färskt minne.

Fast just sexualundervisningen har hon bara svaga minnesbilder av. I sexan var den inriktad på kroppen och relationer och det tycker hon var bra, men av högstadiets sexualundervisning minns hon mest att klassen fick ha prov i ämnet könssjukdomar. Och så den där pinsamma stämningen.

Sedan dess har hon hunnit gå RFSU:s sexualupplysarutbildning och själv varit ute i skolor och lärt ut sexualkunskap i högstadieklasser.
– Då betonar vi att sex ska vara lustfyllt, säger Kerstin Höglund som märkt hur viktigt det är att den som lär ut sexualundervisning är bekväm med ämnet för att eleverna ska våga prata och ställa frågor. Hon tror också att det är en fördel att komma utifrån och inte vara någon av elevernas vanliga lärare som ska bedöma dem eller sätta betyg.

Skolans sexualundervisning har en viktig roll, inte minst i vår tid då var tionde pojke i 16-årsåldern tittar på porr varje dag. Det visar en undersökning från augusti i år. Motsvarande siffror för flickor är inte sammanställda än men mycket tyder på att flickorna konsumerar mindre porr.
– När ungdomar får sin kunskap om sex genom porrfilmer får de fel bilder. Kropparna är alltid perfekta enligt filmernas ideal och det finns inget samspel mellan personerna. De pratar inte med varandra i filmerna. Jag vill uppmuntra ungdomar att våga prata med sin partner och ställa frågor som: Är det här bra, eller ska jag göra något annorlunda, säger hon.

Kerstin Höglund är intresserad av undervisning och hur samspelet fungerar mellan vuxna och ungdomar. Därför svarade hon på TV3:s annons när de sökte panelmedlemmar till ett nytt program om sex.
– Min tanke är att om vi vågar sitta i tv och prata om sex så borde människor i allmänhet våga öppna upp lite och prata mer om sex. Då skulle man kunna få bort oskrivna regler och tabun om sex. Det finns så mycket som inte är tillåtet. Min högsta dröm är att alla ska bli accepterade för vilka de är och kunna vara sig själva sexuellt, säger hon lugnt och eftertänksamt och tillägger: Det brinner jag för.

Just kring sexlivet finns många måsten och får-inten. Hur mycket sex man ska ha är kanske det tydligaste exemplet. Det ska inte vara för mycket, inte för lite, utan just lagom mycket och den som inte håller sig inom ramen anses lätt suspekt.

Och inte nog med att mängden ska vara lagom. Vad som är lagom är olika beroende på vilket kön personen har. Den som inte följer normen tar en risk.
– När jag gick jag gick på gymnasiet gjorde jag ingen hemlighet av att jag hade mycket sex. Jag försökte ta tillbaka ordet slampa, säger Kerstin Höglund.

Det fungerade både bra och dåligt. Bland sina kompisar fick hon stöd men bland bekanta märkte hon att de dömde henne och att hon fick en negativ stämpel. Inte minst blev de som hon inte ville ligga med uppretade.

Men hur vågade du gå mot normen för hur man som tjej förväntas bete sig?
– Lite var det nog en tonårsrevoltgrej, för mig var det viktigast att hävda rätten att få vara mig själv, säger hon.

Kerstin Höglund har också erfarenhet av något som hon tycker det är alldeles för tyst om, nämligen destruktivt sex. Hennes förklaring till varför det förekommer är att det ger bekräftelse, samtidigt som det är ett sätt att skada sig själv.
– Man känner att man inte är värd mer. Jag har själv gjort det när jag var yngre men sen dess har jag jobbat mycket med mig själv och byggt upp mitt självförtroende. Först måste man erkänna för sig själv vad man håller på med. Och det är inte enkelt. Det är ju inget man pratar om. Jag vet att psykologer frågar unga om de skär sig och om deras matvanor men deras sexliv frågar man inte om. Det borde man göra. Jag fick aldrig hjälp av någon, säger hon.

I tv-programmet 69 saker du vill veta om sex har Kerstin och Alexandra Algerydh rest runt till tio mellanstora svenska städer och pratat sex med olika yrkeskategorier. Inga sexexperter utan vanliga personer. I Eskilstuna pratade de med brandmän och i Örebro var det frisörer. I slutet av november kommer inslaget från Uppsala att sändas. Ämnena har varit allt från onani, engångsligg, analsex och BDSM.

Men att få helt främmande människor att prata öppet om sex är inte det enklaste. I en av städerna hoppade de av när inspelningsdagen var inne, trots att de tidigare tackat ja.
– Sex anses ju som en privatsak och de som vi träffade var ofta nervösa inför inspelningarna, men det brukade släppa. Flera av dem sa att under samtalets gång hade de glömt bort tv-teamet runt omkring.

För att få personerna att våga berätta bjuder Kerstin och Alexandra på sina egna erfarenheter. Och efter en visad säsong och en annan inspelad ångrar Kerstin inget av det som hon sagt. Hon ser öppenhet kring sex som ett sätt att strypa syret till de föreställningar och tabun som finns.

I framtiden vill hon plugga till socionom för att kunna vidareutbilda sig till sexolog. Vi skiljs åt och hon lovar att tänka ut några tips till tonåringar som står inför sin sexdebut (se faktaruta). Men först ska hon plugga, och tar fram sin dator ur väskan. Just nu läser hon en kurs i religion och sex. Religionen för dagen är buddism.

Fotnot: BDSM är sadomasochism som bygger på frivilligt deltagande och att de inblandade har en överenskommelse och följer gemensamma regler.

TIPS

Kerstins tips till tonåringar som har sexdebuten framför sig:
- Känn efter vad du är bekväm med och fråga din partner om det känns bra för hen.
- Bli inte besviken om allt inte går som du vill första gången, försök igen.
- Våga säga nej! Det finns inga måsten när det gäller sex!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om