Vi träffas på stationskaféet. Åsa Lundholm har hoppat av Uppsalapendeln i Märsta på väg till jobbet på Natur och Kulturs bokförlag i Stockholm. Hon fördelar sin arbetstid mellan förlaget och Sigtuna kommun där hon är anställd som bibliotekspedagog, halvtid på vardera. Men hon föredrar att kalla sig litteraturpedagog.
Hon verkar lite överrumplad, nästan blygsam över att hon är en av tre som kanske får ett stipendium på 10000 kronor och ett glasäpple med guldinläggning.
-Jag är ju inte lärare så jag tror inte att jag får det här priset, säger hon över en kopp kaffe i morgonrusningen.
Stipendiet delas ut av stiftelsen Yngve Lindbergs minnesfond till lärare som förnyat sitt lärande med stöd av IT i sin undervisning. Motiveringen är att Lundholm är entusiasmerande och att hon väcker elevers intresse och stärker deras språkliga utveckling genom litteratur och digitala media.
Åsa Lundholm startade Valsta readers, en blogg för elever och lärare. Där kan de lägga ut texter som de skrivit, diskutera böcker, ge varandra uppmuntran och kommentarer. Och den når ut. Författaren Simonette Schwarz fick sin bok Saga - sanningar och lögner recenserad av en elev på bloggen och skrev sedan själv en kommentar. Det ger uppmärksamhet till läsupplevelsen.
- För att få djup i läsningen måste man prata om boken. En bok växer alltid när den diskuteras, säger hon.
Hon har även startat ett novellförlag som säljer noveller på nätet och handledning till lärare. Förlaget är i dag uppköpt av Natur och Kultur och Lundholm driver det som anställd.
I sex år har hon arbetat på skolor i Sigtuna kommun. Hon har sitt skrivbord i biblioteket i Valsta. Där planerar hon sina dagar som till stor del går ut på att få upp barns och ungdomars intresse för skönlitteratur.
Hon kan prata långt och länge om böckers och språkets värde för barn och ungdomar. Som till exempel att man förstår sig själv och sin omgivning bättre genom litteraturen och att ungdomar genom böckers berättelser kan testa sin egen identitet.
- Språket är nyckeln till all inlärning och något som varje barn har rätt till för att kunna ta tillvara sina demokratiska rättigheter och skyldigheter, säger Åsa Lundholm och reser sig från kafébordet för att hinna med halvniopendeln.
Vinnaren av Guldäpplet får sitt pris på Skolforum i Stockholmsmässan i Älvsjö den 1 november.