Hon kom ut som stolt förälder

FAMILJ. När Margarita Maldonados dotter berättade att hon var lesbisk blev Margarita ledsen och arg. Nu arbetar hon ideellt genom nätverket Stolta föräldrar för att stötta andra ungdomar som kommer ut som homosexuella.

Uppsala2014-02-18 16:53

Vi sitter på ett kafé i Märsta. Margarita Maldonado har redan avslutat sitt kaffe med kaka när jag kommer, hon var ute i god tid för att känna sig förberedd och lugn inför intervjun.
Hon har två vuxna barn, en son som är 36 år samt dottern som är 29 år. Dottern var 17 år när hon kom ut som homosexuell för sin familj. Mamma Margarita hade anat det redan men förträngt signalerna, hon ville inte veta. En dag kom en tjej hem till dem på besök och dottern tittade på henne på ett speciellt sätt så Margarita frågade om det var kärlek.

– Jag blev så ledsen. Jag tänkte varför händer detta mig. Jag ville att det skulle vara på ett speciellt sätt, som att plantera ett frö, man vet redan när man sätter det i jorden vad som ska växa upp. Min man och min son reagerade inte alls på samma sätt. Efter en tid frågade de mig om jag inte tänker älska mitt eget barn bara för att hon är lesbisk.

Förväntningarna på dottern var förutbestämda och Margarita Madolnado reagerade med sina fördomar och tänkte ”det går nog över”. Det gick förstås inte över så hon tog kontakt med nätverket Stolta föräldrar och anmälde sig som volontär i arbetet med Pridefestivalen.

I dag är Margarita engagerad i nätverket och är bland annat med och planerar föreläsningar för förskollärare och förbereder affischer till årets Pridefestival. Hon vill göra något aktivt för andras barn.
– Många ungdomar som kommer ut som homosexuella mår dåligt, föräldrarna förstår dem inte. Dessa barn och även deras syskon och föräldrar behöver mycket stöd och det kan vi ge genom att engagera oss, att sprida information genom föreläsningar i förskolor och skolor, säger hon.

Hon upplever att klimatet för homosexuella i Märsta är hårt och efterlyser en mer tillåtande attityd överlag. Hon önskar att politikerna skulle agera mer aktivt i frågan. Drömmen vore om kommunalrådet Anders Johansson som själv är öppet homosexuell, kunde komma till skolor och föreläsa säger hon.
– Det finns så mycket ont häromkring. Han skulle kunna hjälpa oss mycket, han borde ha bra kontakter och skulle kunna skaffa oss en lokal till exempel. Det finns grupper i Stockholm men det behövs även här i Märsta för de ungdomar som bor här, säger Margarita Madolnado.

Elisabet Grafström, ordförande för nätverket Stolta föräldrar säger att självmordsfrekvensen bland unga homosexuella är högre än bland heterosexuella i samma ålder och att det finns mycket kvar att göra i samhället för att hbt-personer ska accepteras i samhället.
– Vi har kommit långt men det är en utbildningsfråga och en politisk fråga. Inom flera kyrkliga samfund här i Sverige är inte homosexualitet accepterat och inom invandrargrupper finns kulturer och religioner som inte accepterar den sexuella läggningen. Jag brukar säga till föräldrar att man får vara ledsen och man får vara arg, men man får inte stänga dörren för sitt barn, säger Elisabet Grafström.

Historik

1944 avkriminaliserades sex mellan personer av samma kön
1948 lagen om hets mot folkgrupp infördes men det var först år 2003 som lagen ändrades till att omfatta hets med anspelning på sexuell läggning
1979 strök Socialstyrelsen homosexualitet ur förteckningen över sjukdomar
1995 infördes registrerat partnerskap i Sverige och avskaffades 1 maj 2009 då Sveriges äktenskapslag blev könsneutral vilket betyder att homosexuella par får ingå äktenskap.
1 november 2009 blir det möjligt för samkönade par att viga sig inom Svenska kyrkan
2012 Stockholms läns landsting tog förra året fram en hbt-policy som utgår från att alla människor oavsett sexuell läggning ska bemötas med respekt, den ska gälla 2012-2014. Bakgrunden till policyn är att hbt-personer löper större risk att drabbas av ohälsa genom att de kränks och osynliggörs samt att hatbrott är mer vanligt förekommande bland hbt-personer.
Källa: RFSL

Stolta föräldrar
Nätverket Stolta föräldrar (till homo- bi- eller transsexuella barn) är en grupp inom RFSL Stockholm, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande. Syfte med nätverket är att stödja föräldrar och skapa förståelse och acceptans för olika typer av sexuell läggning. Nätverket nås via webben.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om