Och flera av föremålen rymmer stor personlig dramatik.
När vi gör intervjun har Margrit Wettstein precis träffat årets pristagare och tagit emot deras personliga donation till Nobelmuseet i gamla börshuset vid Storkyrkan i Stockholm. Det var första gången alla pristagare träffades. Upprymdheten över mötet med dem och tillskotten till samlingarna hörs på Margrit Wettsteins röst.
– Av Mario Vargas Llosa fick vi ett manuskript med en saga om en flodhäst, och ett flodhästbokstöd. Tydligen hade hans vänner börjat ge honom flodhästar efter att han skrivit flodhästsagan. Det fick hon om själv att börja samla på flodhästar, berättar Margrit Wettstein,
Ekonomipristagaren Dale T. Mortensen personliga föremål var en keps. Men inte vilken keps som helst, utan den han kallade för sin ”tänkar-hatt”.
– Och den vågade han lämna i från dig till oss, säger Magrit Wettstein och skrattar.
Just intressanta hattar finns det flera av i samlingen. Mest känd är kanske den basker som dubble nobelpristagaren Linus Pauling, kemipriset 1954 och fredspriset 1962, donerat. Baskern bar han alltid när han demonstrerade mot utvecklandet av kärnvapen. I dag finns den på Nobelmuseet. En annan hatt med en dramatisk historia är nigerianske litteraturpristagaren Wole Soyinkas vita kakihatt.
– Den använde han för att täcka håret under sin sista jakt i Nigera 1994. Jakt var hans främsta avkoppling, men den här gången hamnade han vilse och dök upp i det diktaturstyrda grannlandet Benin - som flykting! berättar Margrit Wettstein.
Margrit Wettstein är etnolog i grunden men har jobbat på Nobelmuseet sedan det öppnade för 10 år sedan. I fjol disputerade hon vid Uppsala universitet med en avhandling där hon undersökt kända personers förhållande till personliga föremål, framförallt tingens betydelse i krissituationer. Det var Nelly Sachs, litteraturpristagare 1966, relation till sina saker som satte Margrit Wettstein på spåret. Flera föremål finns på Nobelmuseet, bland annat stenar och en rosa vas. Just stenar och färgen rosa hade Nelly Sachs särskit starka band till, berättar Margrit Wettstein.
– Man kan säga att jag hittade Nelly Sachs här på museet. Jag fascineras över hennes vänskapliga förhållande till sina saker.
Vad säger då egentligen föremålen i Nobelmuseets samlingar om pristagarna?
– Att samtidigt som pristagarna är verkliga snillen så är de väldigt mycket vanliga människor. Det kommer fram i deras personliga detaljer.