Hongkonginfluensan har fått fäste

En variant av den allvarliga hongkonginfluensan riskera att slå till efter helgerna. Den varma vintern har hämmat spridningen. Men med tolv konstaterade fall tror smittskyddsinstitutet att viruset nu tar fart på allvar.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2012-01-09 11:49

Hongkonginfluensan drabbade Sverige 1968 och efter det har dess virus, H3N2, levt kvar i olika former. Svininfluensan höll det i schack några år, men nu är det tillbaka.
– Vi var oroliga för att H3N2 skulle komma redan förra året men det skedde inte. I stället hade vi en epidemi av säsongsinfluensa B. Den drabbade främst yngre och unga vuxna och märktes inte så mycket. H3N2 drabbar äldre svårt. Många kan komma att smittas, säger statsepidemiolog Annika Linde vid Smittskyddsinstitutet.
Tolv fall från olika delar av landet har hittills konstaterats och det räcker för att Smittskyddsinstitutet ska kunna dra slutsatsen att viruset fått fäste och smittan kommer att sprida sig.
– De fall vi fått in är bara toppen på ett isberg. De har blivit så sjuka så de måste söka vård. Vi vet att fler har insjuknat i främst Stockholmsområdet under helgerna, säger Annika Linde.

I Uppsala län har hittills bara ett fall konstaterats. Det var under vecka 49.
– Till en del beror det på att vi har haft en väderlek som motverkar spridningen som främst sker genom hosta. När det är varmt och fuktigt sprids inte virus lika lätt som när det är kallt och torrt, säger Staffan Sylvan smittskyddsläkare vid Akademiska sjukhuset.
Annika Linde tror att vi kommer att få se en snabbare ökning efter helgerna och sedan en kulmen runt mitten av februari.
– Då börjar alla jobba igen, skolor och dagis öppnar, säger Annika Linde.
Hur många som kan komma att drabbas är svårt att säga. Det blir inte en pandemi. Influensan riskerar främst att slå mot så kallade riskgrupper. Där ingår äldre, svårt sjuka eller infektionskänsliga personer.
– Det enda sättet att dämpa riskerna och minska influensans utbredning är att vaccineras sig. Det bör alla äldre och personer som finns i riskgrupperna göra. De som inte vaccinerar sig kan få svår lunginflammation som i värsta fall kan leda till döden. Vi brukar räkna med en överdödlighet inom riskgrupperna för H3N2, säger Annika Linde.

En som vill vara på den säkra sidan är Bo Gräslund från Uppsala. Både han och hans hustru vaccinerade sig redan för en månad sedan. Nu besöker de Uppsala vaccinationsbyrå inför en utlandsresa.
– Jag har tagit influensavaccin de senaste tio åren. Det är bra. Jag har inte blivit sjuk sedan dess. Innan drabbades jag ofta av influensorna, säger han.
Enligt sjuksköterskan Eva Agnell så har den värsta vaccinationsruschen varit. Men några nya patienter kommer in varje dag. Främst äldre. Vaccinet är gratis för dem.
Det vaccin som erbjuds har använts sedan 1942 och betecknas av smittskyddsinstitutet som säkert. Biverkningarna är betydligt färre än av det vaccin som användes vid svininfluensan och som har givit vissa unga sjukdomen narkolepsi.
– Jag förstår att en del är rädda. Men det här vaccinet är testat och klart och ger inte narkolepsi. Nu behöver dessutom bara äldre och riskgrupper vaccinera sig, säger hon.
När kommer då viruset som gav oss svininfluensa tillbaka?
– Det vet vi inte riktigt. Men vi vet att 50 procent i åldergruppen 20–50 år har antikroppar H1N1 i dag. Hur lång tid effekterna av vaccinet sitter i är oklart. Vi hade ett fall av svininfluensa i oktober. Det var importerat. En äldre man hade smittats på resa i Vietnam, säger Staffan Sylvan.

Viruset kan ändra skepnad helt
Så ser symtomen ut: Influensa är en virussjukdom. Tiden mellan smittotillfälle och sjukdom är kort, mellan ett till fem dygn. Influensa börjar ofta med frossa, feber, muskelvärk, huvudvärk och sedan hosta. De flesta blir friska efter cirka en vecka. Många märker inte ens att de är infekterade. Andra tror att de fått en vanlig förkylning. Vissa blir allvarligt sjuka.

Föränderligt virus
Det finns tre virustyper, influensa A, B och C. Det är främst A och B som ger upphov till den typiska influensasjukdomen. Influensavirus förändrar sig lätt och därför kan en person få influensa flera gånger.
Ibland ändrar viruset skepnad helt. Då sprids det snabbt över hela världen i så kallade pandemier.

Tre pandemier per århundrade
Influensaepidemier förekom redan under antiken och medeltiden. Den första säkra influensaepidemin är daterad till 1510 och drabbade Spanien, Italien, Ungern, Tyskland, Frankrike och England. Minst tre pandemier per århundrade hemsökte världen under 1700-, 1800- och 1900-talen. Under 1900-talet härjade spanska sjukan 1918 orsakad av virusvarianten H1N1. Asiaten 1957 (H2N2) och Hongkong influensan 1968 (H3N2).

Spanska sjukan dödade flest
Spanska sjukan kom efter första världskriget och skördade fler människoliv än antalet stupade under själva kriget, omkring 50 miljoner människor avled. Cirka 35 000 svenskar dog av sjukdomen. Nästan alla var under 45 år.

Svininfluensan senaste pandemin
2009–2010 drabbades världen av en pandemi orsakad av en ny variant av H1N1. Det var ett blandvirus med ursprung i virus från människa, gris och fågel och kallades svininfluensan. H1N1 anses nu vara en av tre cirkulerande säsongsinfluensor. De övriga är influensa H3N2 som har sitt ursprung i hongkonginfluensan 1968 och influensa B.
Källor: Smittskyddsinstitutet, Läkartidningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om