Hopp om att bota fler diabetessjuka

Ett problem vid celltransplantationer för att bota diabetes är att merparten av de transplanterade cellerna nästan direkt dukar under. Men kanske kan problemet lösas genom att förbehandla cellerna med B-vitaminet nikotinamid.

Uppsala2004-05-21 00:00
Det framgår av en doktorsavhandling av Lisa Moberg, fors­kare vid enheten för klinisk immunologi vid Rudbecklaboratoriet i Uppsala.
- I kommande prövningar av celltransplantation på patienter kommer vi därför att använda celler som förbehandlats med nikotinamid, berättar hon.
En bukspottkörtel innehåller normalt ungefär en miljon små ansamlingar av insulinproducerande celler. Av dessa så kallade cellöar kan cirka 600 000 renas fram och användas för en celltransplantation.

Släpper ut ämne
Vid en celltransplantation för att försöka bota patienter med mycket svår diabetes sprutas cellerna in i ett blodkärl till levern. Mellan 80 och 90 procent av cellerna dukar dock under innan de ens börjat att tillverka insulin.
Även i de mest framgångsrika försöken har det krävts minst två transplantationer med cellöar från minst två avlidna donatorers bukspottkörtlar innan patienten blivit kvitt behovet av insulininjektioner.
I avhandlingen visar Lisa Moberg att en viktig orsak till celldöden är att de transplanterade cellerna tillverkar och släpper ut ett ämne, som stimulerar uppkomsten av små blodproppar i cellerna.
I laboratorieförsök visar hon också att denna process kan stoppas med hjälp av antikroppar riktade mot vävnadsfaktorn eller med vissa läkemedel som motverkar blodlevringen.

Blödningsrisk
- Nackdelen med att behandla patienten som transplanteras med sådana läkemedel är att de medför en viss blödningsrisk, vilket kan vara speciellt känsligt vid transplantation av celler till levern, säger Lisa Moberg.
Men kanske kan problemet kringgås så att fler insulinproducerande celler kan räddas utan att patienten behöver få någon riskabelt hög dos blodförtunnande medicin eller ingen blodförtunnande medicin alls.
- Om de insulinproducerande cellöarna förbehandlas med B-vitaminet nikotinamid sjunker halten av vävnadsfaktorn kraftigt i dem och därmed deras förmåga att stimulera blodet att levra sig, säger Lisa Moberg.
I kommande prövningar ingår därför förbehandling med nikotinamid innan cellöarna transplanteras till patienter som ett viktigt nytt inslag för att motverka risken för att cellerna ska duka under i sin nya kropp.
- Målet är att transplanterade cellöar från en enda donator ska räcka för att göra patienten insulinfri, säger Lisa Moberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om