– Det är klart att jag som alla andra gillar sol och värme, men det är svårt att njuta av sommaren när jag inte kan använda smink eftersom ögonen bara rinner eller jag måste sitta uppe under natten därför att jag har svårt att andas eftersom uftvägarna svullnat upp. Fast efter allergivaccinationen mot gräspollen har det blivit bättre, säger hon.
Erika Blomqvist är långtifrån ensam. Allergitester i befolkningen visar att ungefär var femte person är i någon grad allergisk mot det vanliga gräset timotej, men av dem är det bara en mindre del som har den i en så besvärlig form som hon har haft.
Ofta har de som är allergiska mot gräs också allergi mot trädpollen.
– Så är det för mig. Därför brukar mina pollenbesvär börja tidigt på våren och eftersom jag även är allergisk mot gråbo, som blommar sent, fortsätter de sedan ända in på sensommaren. Allra mest besvär brukar jag ha av min björkpollenallergi, säger Erika Blomqvist.
För Erika Blomqvist började allergibesvären tidigt under tonåren. Först trodde hon att symtomen med kliande, rinnande ögon och näsa framkallades av höet i stallet. Men de typiska hösnuvebesvären försvann inte när hon slutade rida.
– Under flera år klarade jag mig ändå rätt bra med hjälp ögondroppar och andra receptfria allergimediciner. Det blev riktigt besvärligt först när jag kom upp i 20-årsåldern och började få problem också med andningen. Då fick jag i omgångar även olika astmamediciner, berättar Erika Blomqvist.
Efter åratal av förstörda vårar och somrar fick hon för några år sedan till sist en remiss till Akademiska sjukhuset för en mer omfattande allergiutredning. Den visade att hon förutom flera pollenallergier också var allergisk mot bland annat katt, kvalster och pollenliknande ämnen i äpplen och nötter. Men allra värst var björk- och gräsallergierna.
– Då bestämde vi att jag skulle börja med att vaccinera mig mot gräsallergin. Jag fick veta att vaccinationsbehandlingen skulle pågå i flera år och att det inte fanns några garantier för att den skulle fungera. Jag tyckte ändå att den var väl värd att testa, säger Erika Blomqvist.
En allergivaccination – eller hyposensibilisering, som den kallas på fackspråk – går ut på att få allergin att avklinga genom att gradvis vänja kroppen vid det ämne man är allergisk mot. Oftast ges behandlingen som sprutor på en allergimottagning, men när det gäller just gräsallergi finns sedan flera år ett vaccin i form av tabletter som läggs under tungan.
Efter att dagligen under tre år ha tagit en sådan tablett med gräspollenextrakt avslutade Erika Blomqvist nyligen vaccinationen mot gräsallergin.
– Jag tycker verkligen att jag blivit mycket bättre i min gräspollenallergi under vaccinationens gång, men i början av sommaren hade jag ett riktigt bakslag när min sambo klippte gräsmattan. Efter lite förebyggande medicinering har jag börjat ta en joggingrunda på kvällen, men ännu kan jag inte satsa fullt ut när jag springer, säger hon.
Nyligen började Erika Blomqvist vaccinera sig mot sin andra huvudallergi, den mot björkpollen.
– Vaccinationen mot gräspollen var väldigt smidig eftersom jag skötte den helt och hållet hemifrån, men sprutorna mot björkpollenallergin måste jag ta på allergimottagningen var sjätte vecka. Sedan jag flyttade till Rådmansö blir det en bit att resa, men å andra sidan kan jag samtidigt passa på och besöka mina systrar som bor kvar i Uppsala, säger hon.
I sitt jobb som mäklare kommer Erika Blomqvist i kontakt med många nya människor.
– Det har hänt att jag i samband med någon visning fått förklara att det inte är därför att jag är ledsen eller trött som jag ser så rödsprängd ut, utan därför att jag är pollenallergiker. Det är något jag hoppas att slippa när jag är klar med båda mina allergivaccinationer, säger hon.