Hopplöst läge för förskolan

Extremt hopplöst. Så beskriver ansvariga ­politikern Cecilia Forss (M) läget när det gäller kön till förskolan. Och det är för svårt att etablera nya förskolor i Uppsala. Det saknas en samsyn mellan ­berörda politiska nämnder när det gäller tillstånd och lokaler, menar hon.

Uppsala2009-11-14 07:02
Just nu står 282 barn utan förskoleplats i januari och februari.
- Vi har löst krisen inför våren varje år, men i år ser det värre ut. Vi får inte fram tillräckligt med nya platser, säger Cecilia Forss.

Enligt henne har totalt runt 200 idéer om nya platser från enskilda förskoleaktörer aldrig blivit mer än idéer. De hårda kraven på trafikmiljö, livsmedelshantering, utemiljö, säkerhet, etcetera, har satt stopp. Hon ger ett par exempel: i Observatorieparken ligger S:­t Johannesgatan för nära, vid Polacksbacken passerar en buss och möjligheterna i Samaritergränd grusas av den intilliggande Kungsgatan. Cecilia Forss tycker att det saknas samsyn runt de här frågorna i kommunen och frågar sig om det görs hårdare bedömningar inom Uppsala kommun än i and­ra städer.
- Det är märkligt att det går att starta nya förskolor i centrala Stockholm, men inte i Uppsala, säger hon.

I nästa vecka träffas barn- och utbildningsnämnden, miljö- och hälsoskyddsnämnden och fastighetsnämnden för att hitta en väg framåt. För ett år sedan hade man ett liknande möte.
- Ingenting har hänt sedan dess, säger Cecilia Forss.
Urban Wästljung (FP), ord­förande i miljö- och hälsoskyddsnämnden, förstår inte kritiken.
- Det är lätt att alltid bara ­skylla på oss. Men vi gör inte andra bedömningar än andra kommuner. Jag vill inte ha ett läge där vi sitter och skyller på varandra från olika nämnder, vi måste agera som en kommun, med barnens bästa för ögonen, säger han.

I flera år har det inför våren stått drygt 200 barn utan plats. Men med bättre utnyttjande av lokaler, nyetableringar och även större barngrupper på vårarna har alla fått plats.
- I våras trodde vi att vi löst det här för gott, och jag har lite svårt att förstå att det ska vara så svårt att planera för behovet av förskoleplatser. I år har vi i och för sig sett en mycket kraftig inflyttning, säger Urban Wästljung.
Nybyggnation tar flera år - och det måste framför allt finnas någonstans att bygga. I nya bostadsområden planeras det in, men att hitta mark i centrala Uppsala är i det närmaste omöjligt. Om det inte går att utnyttja befintliga lokaler återstår bara större barngrupper.
- Men jag tror inte att det löser problemet. Vi har utnyttjat lokalernas potential redan, säger Cecilia Forss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om