Hörselskadade ungdomar har höstlovskul i Fyrisgården

Under höstlovsveckan samlas döva och hörselskadade tonåringar i Fyrisgården i Uppsala, där kommunen arrangerar lovaktiviteter.

Sammer el-Masri, en av de döva/hörselskadade ungdomarna i Fyrisgården,  koncentrerar sig på spelet Tower för att kunna vinna över kompisen Viktor Jannerlind-Söderberg.

Sammer el-Masri, en av de döva/hörselskadade ungdomarna i Fyrisgården, koncentrerar sig på spelet Tower för att kunna vinna över kompisen Viktor Jannerlind-Söderberg.

Foto: Mikaela Larm

Uppsala2005-11-02 20:37
— Vi träffas här varannan helg, men under loven har vi extra aktiviteter, säger fritidsledare Fredrik Wilund.
Ungdomarna träffas, "pratar" och spelar spel. På onsdagsförmiddagen ägnade de sig åt ett spontant kladdkakebak mellan biljardspels- och dart-turneringarna.
Framemot 11 på onsdagsförmiddagen fanns runt 10-15 ungdomar i huset, så Gulcan Coban och hennes kamrater fick skära upp små, små bitar av kladdkakan. De döva ungdomarna "pratar" med varandra lika fort som andra ungdomar med munnen, och deras fingrar och händer rör sig obegripligt snabbt. — Jag skulle tro att de till och med "talar" fortare, säger Fredrik Wilund, som själv lärde sig teckenspråk därför att hans svärföräldrar är döva.

Teckenspråkshelg
Varannan helg arrangeras Teckenspråkshelg i Fyrisgården, då döva och hörselskadade barn träffas.
— Många går i skola utanför Uppsala, Manillaskolan eller i Örebro som har en specialskola, och det är viktigt att de har aktiviteter under loven.
Det finns ett 30-tal gravt hörselskadade barn och ungdomar i Uppsala kommun. Ytterligare cirka 40 har hörselskador, men går i integrerad klass.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om