Genusgruppen Uppsala läkarprogram, GUL, träffades på lördagen under ett extrainsatt möte för att diskutera den uppmärksammade våldtäktsfilmen som visades inför en läkarnollning tidigare i veckan.
LÄS MER: Våldtäktsfilm visades på nollning
Genusgruppen består av ett femtontal aktiva studenter på läkarprogrammet i Uppsala. De tycker att Medicinska föreningen och programkommittén gjort rätt som tydligt markerat och tagit avstånd från filmen.
LÄS MER: Universitetet tar avstånd
– Vi tycker dock att fokus måste lyftas från enskilda studenter som brustit i omdöme. Så har det blivit lite nu. I stället handlar det om en våldtäktskultur som finns i samhället. Läkarprogrammet inte är någon frizon, säger Anna Gildebrand, aktiv i genusgruppen GUL.
Hur menar du?
– Problemet är att det går att göra humor och romantisera våldtäkter. Det är inte första gången det här händer, säger Gildebrand, och syftar på incidenten som UNT rapporterade om i våras.
För att händelser likt denna ska undvikas på läkarprogrammet framöver krävs att utbildningen genomsyras av normkritiska diskussioner, menar genusgruppen, som själva utbildar i genusmedicin på termin 2.
– I förlängningen kommer det annars riskera att bli ett hot mot patientsäkerheten om vi har läkare med den här typen av värderingar.
Anna Gildebrand och övriga medlemmar i GUL tycker att det är viktigt att våldtäktsfilmen diskuteras öppet nu.
– Det känns som att många försöker tysta ner det här, och det oroar oss. Vi tycker det är viktigt att ta det här på stort allvar eftersom det förutom ett arbetsmiljöproblem också är ett allvarligt samhällsproblem.