Hot och bråk stängde fritidsgården
Uppsala kommuns fritidsgård i Gränby försökte hålla öppet kvällstid för att ge områdets ungdomar en mötesplats. Efter bara några veckor tvingades gården slå igen. Hot och provokationer blev för mycket för personalen.
Efter förra årets mord, mordbrand och långa rad av polisinsatser bland ungdomsgäng som samlades i området var den kvällsöppna fritidsgården ett försök att erbjuda en trygg mötesplats för högstadieungdomar i stadsdelen. Från mitten av november höll gården, belägen i Gränbyskolan, öppen ett par kvällar i veckan.
Polis tillkallades
Ett 50-tal ungdomar deltog och starten blev positiv, enligt förståndaren Pia Holmgren. Därefter började bekymren, när gäng med äldre ungdomar samlades utanför. Efter bara sex kvällar valde de ansvariga att stänga. Då ansågs situationen ohållbar.
Hot riktades mot personalen, möbler kastades genom entrén, anställdas bilar rispades. Polis tillkallades vid ett par tillfällen. Genom bråk och provokationer försökte de äldre ungdomarna visa att de styrde. Agerandet fick omedelbart några av de yngre ungdomarna, som deltog i verksamheten, att följa efter, enligt föreståndaren och verksamhetschefen.
Krävs andra resurser
Bakom provokationerna stod samma ungdomsgäng som sedan förra året varit föremål för en lång rad polisingripanden i området. Några av de mest tongivande har också figurerat i utredningarna av mordet i somras och den anlagda branden som ödelade en pizzeria på Liljefors torg.
- Det här är för stora problem för oss som fritidsgård att jobba ensamma med, säger Pia Holmgren. Det krävs andra resurser, för att vi ska kunna jobba med de ungdomar som inte redan är kriminella.
Även biblioteket i Gränbyskolan har stängt sin kvällsverksamhet efter bråk och skadegörelse. Det betyder att kvarteren runt Liljefors torg nu står utan öppen kvällsverksamhet för ungdomar.
Projektarbete
UNT: Innebär det inte att kommunen ger upp för de destruktiva krafterna?
— Det är en mycket svår balansgång, men fritidsgårdarna kan inte jobba med kriminella. Nu måste man samla resurserna och jobba parallellt med många instanser, säger Gunilla Sjöblom.
Hennes mål är att Gränby fritidsgård ska öppna igen på kvällarna. När det kan ske är oklart. Närmast möts ansvariga tjänstemän för att diskutera åtgärder. Pia Holmgren hoppas politikerna nu är beredda att skjuta till extra resurser:
— Någon form av projektarbete behövs för dem som är struliga så att fritidsgården kan ta hand om övriga ungdomar.
Vill inte svartmåla
Men hon har själv fått erfara att det blivit svårt att rekrytera personal till ungdomsarbetet i stadsdelen. Tre gånger fick hon annonsera efter ny personal till kvällssatsningen innan det blev träff. Nu är det dags igen - i den senaste turbulensen har en anställd lämnat gården.
De ansvariga är angelägna om att inte svartmåla stadsdelen och invånarna. De betonar att det handlar om en relativt liten grupp ungdomar som saboterar, av vilka många inte ens bor i området. I stället har Gränby för tillfället blivit deras samlingspunkt.
Fotnot: Fritidsgårdens verksamhet för Gränbyskolans elever på dagtid fortsätter som tidigare.
Fakta:
Under 2004 inträffade en rad grova brott i stadsdelen Gränby. Enligt polis och sociala myndigheter opererade ett kriminellt nätverk på cirka 100 ungdomar i området. Många av dem hörde hemma i andra stadsdelar eller andra städer. I juli sköts en 21-årig man ihjäl och en annan man skottskadades. De misstänkta friades av Svea hovrätt. I november anlades mordbrand i en pizzeria på Liljefors torg. En ung man greps med släpptes senare. Gränbyskolan utsattes för anlagda bränder under året och tvingades ställa in skolavslutningen efter hot mot personalen. Knivöverfall, väpnat rån och narkotikahantering är andra brott som nätverket misstänks ligga bakom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!