Hot om böter gav lugnare skola

Det är lugnt i korridorerna och mobbningen har minskat på Gränbyskolan. Förhoppningen är att Skolverket nu häver hotet om vite på en miljon kronor.

I dag är det lugnare på skolan och mobbning och kränkningar har minskat, tycker 
Mohammed Khamis
Hassan Thanouki
Alexander Weckström
Senad Sadzak tillsammans med Ulrika Mattsson biträdande rektor.

I dag är det lugnare på skolan och mobbning och kränkningar har minskat, tycker Mohammed Khamis Hassan Thanouki Alexander Weckström Senad Sadzak tillsammans med Ulrika Mattsson biträdande rektor.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2014-06-03 06:00

Asfalten dallrar i hettan på Gränbyskolans gård. Inne är det svalt och tyst. Det är svårt att tänka sig att skolan för bara ett halvår sedan fick det högsta vite Skolverket någonsin dömt ut - en miljon kronor - och att skolans rektor och delar av ledningen tvingades avgå. Kränkningar och mobbning var vanliga, elever fick inte det stöd de hade rätt till och vissa elever var rädda för vuxna på skolan.

– Det är mycket lugnare nu. Det finns vissa som stör men det gör det på alla skolor. Den som vill plugga och skaffa sig bra betyg kan göra det, säger Alexander Weckström och Senad Sadzak som går i nian.

Ett tiotal elever som UNT träffar upplever samma sak - det har blivit lugnare.

Innan Skolinspektionen ingrep var det stökigt och otryggt i korridorerna.

– Det brann ofta i papperskorgarna och på toaletterna. Men skolledningen tog inte tag i det. Det händer fortfarande att det brinner, men nu gör skolan nåt. Man behöver inte oroa sig.

Också systrarna Inji och Haidi Massoud som går i åttan tycker skolan ryckt upp sig.

– Lärarna har blivit bättre på att säga till i klassrummet. Det är ordentligare och mindre mobbning. Man kan få arbetsro, säger de.

Rektor Lena Bergström hyrdes in som konsult med specialuppdrag att ta sig an den krisande skolan när förre rektorn avgick. Hon började i januari. Efter fyra månaders jobb har hon skickat in en redovisning till Skolverket av vilka åtgärder vidtagits. Får den godkänt hävs vitet på en miljon kronor. Det ska kombineras med en undersökning om vad eleverna tycker.

– Vi har skapat nya rutiner på de områden vi fått kritik. Jag tror det räcker, säger hon

Det gäller främst kränkningarna, hjälpen till elever som behöver särskilt stöd och det systematiska kvalitetsarbetet.

– Vi har gjort likabehandlingsplaner och lärare och elever har jobbat med livskunskap i mindre grupper. Det handlar om hur man ska vara mot varandra, vad man säger, vilken attityd och vilka ord som är fel, säger Lena Bergström.

Skolan har också kartlagt var eleverna känner sig mest otrygga.

– Många kände otrygghet i gymnastikens omklädningsrum, men också på vissa undanskymda delar och inne på skolan. Där gör våra rastvakter extra kollar nu, säger skolans nyrekryterade biträdande rektor Ulrika Mattsson.

Sju lärare har specialutbildats för att ta hand om elever som drabbats av kränkningar. De ska kunna samla alla inblandade i gemensamma cirkelsamtal där orsaker och känslor reds ut.

Förekommer inte mobbning längre på skolan i dag?

– Kränkningar och mobbning finns över allt, även i vuxenvärlden. Sätter man 500 människor i byggnad så kommer en del att säga saker till varandra som man inte ska säga. Det viktiga är att man har en plan för hur det ska hanteras och det har Gränbyskolan i dag, säger Lena Bergström.

Skolverket konstaterade i sin rapport att det fanns elever som var rädda för vissa vuxna i skolan personal.

– En har slutat. Andra har fått hjälp att lära sig hantera svåra situationer. Det kan handla om att en lärare uttryckt sig olämpligt eller klumpigt i en stökig situation.

De elever som är i behov av särkilt stöd har kartlagts och skolan har anställt en specialpedagog för dem.

Rutiner har införts så skolan har koll på elevernas resultat och att åtgärder som sätts in för att förbättra undervisningen följs upp.

Tidigare rektor fick kritik av Skolverket för att inte ha tagit sitt ansvar som pedagogisk ledare och chef. Hur mycket hårda nypor och disciplin behövs för att vända en skola i kris?

–  Det handlar inte om disciplin utan om att jobba djupt demokratiskt för att få lärare och elever med sig. Men man måste vara tydliga med vissa saker som hur det pedagogiska arbetet ska bedrivas och att skolan inte accepterar kränkningar. Det ger trygghet åt alla, säger Lena Bergström.

Varför skolan hamnade i kris har hon inget svar på.

–  Det var säkert många delar som samverkade. Vi har bara koncentrerat oss på att rätta till bristerna. Skolan har i grunden en fin lärarkår och bra och ambitiösa elever.

I höst lämnar Lena Bergström över till en permanent rektor för Gränbyskolan. Vem det blir är inte klart.

– Men förbättringsarbetet måste fortsätta. Det tar aldrig slut, säger hon.

Representanter för skolans lärare säger att det blivit bättre men vill genomföra en undersökning av vad samtliga lärare tycker innan de kommenterar läget.

FAKTA Inspektion blottlade stora problem

Det var vid en inspektion i början av oktober förra året som Skolinspektionen upptäckte att Gränbyskolan hade stora brister när det gäller att ta itu med kränkningar. I intervjuer med skolpersonal och elever fick inspektionen veta att det fanns lärare på skolan som tryckt upp elever mot väggen, hade skrikit och svurit åt dem. Elever utsatte andra elever för kränkningar.

Skolan hade dessutom dåliga rutiner för särskilt stöd och systematiskt kvalitetsarbete. Rektor brast i sitt ansvar som pedagogisk ledare. Skolledningen tvingades avgå och en ny rektor togs in för att reda upp situationen, annars hotade Skolinspektionen med en miljon kronor i vite.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om