Man kan fråga sig om det var bättre förr, med balkongen mot stationsområdets gnisslande tåg och ekande högtalarutrop. Men en sak var bättre: utsikten. Det säger alla som UNT träffar under en rundvandring bland husen alldeles bakom båghuset.
Sjukgymnasten Jesper Hävermark på Norrtäljegatan 1 bor på tredje våningen. Han hör fortfarande utropen om förseningar, men båghuset skapar en ljudvall som dämpar. Utsikten är den stora förändringen, säger han.
– Tidigare kunde jag se hela Slottet från min balkong. Domkyrkan är kvar men Slottet är borta.
Flera boende berättar hur det var förr. De har alla fått bita i det sura äpplet, för utsikten från balkongerna är inte som den en gång varit. Det är stor skillnad mellan att se ett anrikt slott på höjden och ett modernt hotell på bredden. Utrymmet är trångt mellan bostadshusen och båghusets baksida. Ändå lyckas solen lysa över stora delar av bostadshusens balkonger. Vid tvåtiden har tre balkonger hamnat i skuggan.
Heike Degler flyttade in i det vita huset på Frodegatan 2 för några år sedan. Hon visste att byggandet av båghuset planerades och hon tröstar sig med att sidobalkongen har fri utsikt åt söder.
– Vi försöker se fördelarna med det hela. Båghuset får ju en avskärmande roll från stationen och det blir lugnare från bilvägen.
Alldeles intill båghuset drar en kvinna sin resväska över grusig asfalt i riktning mot stationen. Skyddsplasten fladdrar längs byggnadsställningarna. Marita Eliasson som bor på Norrtäljegatan 1 berättar att hon ser Carolinabiblioteket men att hennes utsikt från balkongen kapats precis till höger om Slottet.
– Det känns ju inte jätteroligt. Jag visste innan att det skulle bli ett trevåningshus utanför. Men nu säger man att det är högre än tre våningar. Jag vet inte hur de räknade egentligen.
Anders Olsen kommer gående med en matkasse från Kvarnen. Han bor på Frodegatan 2 där det är en fördel att bo i vänstra portuppgången, för då har man fri utsikt åt söder.
– Jag antar att alla tycker som jag, att det är lite tråkigt att utsikten och grönytan här utanför försvann. Det är väl en allmän tendens att det ska proppas in så mycket i centrum.
Grönytan vid Frodeparken kommer tillbaka, men inte Slottet. Och det drabbar även de boende i husen på innergården. De kunde tidigare se en glimt av den byggnad som får utländska turister att vallfärda.
– Vi hade öppen utsikt mellan husen förut så att vi såg hörnet på Slottet. Men det är precis stängt nu, säger en äldre dam med rullator.
Jesper Hävermark tror ändå inte att den skymda utsikten kommer att sänka priset den dag han säljer sin tvåa.
– Jag som har haft en annan utsikt kan känna att vissa saker försämrats. Men den som flyttar hit har ju inte haft någon annan utsikt tidigare.
Jim Palmquist på Svensk fastighetsförmedling tror att bostäderna bakom båghuset kommer att stiga i värde när resecentrum blivit helt klart.
– Det är självklart emotionellt tråkigt för de boende att inte längre kunna se Slottet. Å andra sidan slipper de en tråkig bakgård med järnvägen.
Solweig Lindéll-Sohlberg, vd för Mäklarhuset Nordström & partners, kan inte säga om priset blir högre eller lägre.
– En del tycker kanske att det blir vackrare med ett nytt hus än en gammal bangård. Andra kanske tycker precis tvärtom.
Båghuset ska om ett år inrymma ett Radisson-hotell. Flera konferenser är redan inbokade, uppger ägaren. Peter Berggren som bor i området och känner till kvarterets historia tycker att båghuset gjort kvarteret bakom lite instängt. Förut var det ju helt öppet ner mot stationsområdet.
– Men vad ska man göra och säga? Så är det.