Hundar drabbas vid ormår

Är det ormår i år? Ja, blir svaret, i alla fall om du frågar hundarna.På Ultunas smådjursklinik kommer det ständigt in nya patienter som drabbats av ormbett. Och i år är de betydligt fler än vanligt.

Taxen Muffin råkade ut för ett huggormsbett och har vårdats på Ultuna. Svullnaden kring nosen har inte gått ner konstaterar Olle Fredriksson.

Taxen Muffin råkade ut för ett huggormsbett och har vårdats på Ultuna. Svullnaden kring nosen har inte gått ner konstaterar Olle Fredriksson.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2007-07-24 20:00
Med ett frustande gläfs av glädje möter den nioåriga taxen Muffin matte Viktoria Lindvall och husse Olle Fredriksson i smådjursklinikens väntrum. Att både människor och hund är glada att återses är uppenbart för alla åskådare.

Muffin stack sin nos för långt ned i blåbärsriset på söndagspromenaden i närheten av Morga hage. Där låg en huggorm och vilade.
- Muffin skrek till. Vi såg ormen och förstod genast vad som hänt, berättar Olle Fredriksson.
Han paddlade kanadensaren det fortaste han kunde tillbaka till Uppsala och bilen, medan Viktoria Lindvall höll Muffin som snabbt svullnade upp både i nos och hals. De lydde veterinären Lena Pelanders råd att ta sig till akuten kvickt och hålla patienten i stillhet. Råd som fungerar även på oss människor.
- Det gick bra och Muffin får komma hem redan dagen efter.

Många får stanna här flera dagar. De flesta klarar livhanken, även om det kan bli efterverkningar, säger hon.
Lena Pelander bekräftar att det är ovanligt många ormbitna patienter på djursjukhuset i sommar.
- Om det sedan tyder på ormår eller på att fler hundägare är ute i skog och mark är ju svårt att veta, säger hon.
Och frågar du experterna på området säger de nej.
- Jag skulle inte kalla det ormår, men däremot ligger ormarna mer synligt i markerna. Den kalla väderleken tvingar upp dem mot ljuset för att söka värme, de behöver solen för att hålla temperaturen uppe, säger zoologie doktor Lars-Åke Janzon, som arbetar som jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm i sommar.

Han höjer ett varnande finger för att gå barbent i blåbärsris och ljung. Men tycker att vi människor överdriver rädslan för ormarna. Enligt Lars-Åke Janzon är getingsticken farligare än ormbetten. Att så många hundar åker dit beror på att de nosar sig fram i markerna.
- Dessutom tycks katterna klara sig bättre mot ormgiftet än hundarna. Evolutionen spelar in här, katterna har haft 100.000 års vana vid ormarna. Betydligt längre tid än hundarna, säger han.

På Ultuna har närmare 200 ormbitna djur passerat i sommar. Mest hundar, men också en och annan katt. Veterinären Lena Pelander betonar att hon inte är ormexpert. Hon arbetar på en studie om hur huggormens gift påverkar djurets hjärta.
- Vi har våra rekommendationer för hur patienterna ska tas om hand, andra kliniker har sina. Det finns väldigt lite forskning på området och därför går vi på det vi vet så här långt.

Det betyder till exempel att veterinärerna på Ultuna tar det säkra före det osäkra. Vilket i Muffins fall betyder soffliggande i en vecka och sedan lugna promenader i tre till. Under tiden ska matte och husse observera honom noga. Visar han tecken på att ändra beteende eller tappa fysiken är det nya besök hos Lena Pelander som väntar.
FAKTA
Råd om ditt husdjur blir ormbitet:
- Håll djuret i stillhet
- Ge kortison om du har, det dämpar svullnad, men kom ihåg att det inte är ett motgift.
- Åk alltid in till närmaste veterinär så snabbt du kan.
- Akutnumret till Smådjursakuten är 018-672680.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om