Entusiasterna träffas kring hunden med blå tunga

Crister Melin har haft chow chow-hundar i femtio år. Det är hundens karaktär som tilltalar honom. Maja och Astrid är nummer tio och elva i ordningen.

Den aningen försiktiga Chow chowen Astrid var på plats på träffen vid Wiks slott med husse Crister Melin (i bakgrunden till höger).

Den aningen försiktiga Chow chowen Astrid var på plats på träffen vid Wiks slott med husse Crister Melin (i bakgrunden till höger).

Foto: Kjell Sjöberg

Uppsala2020-10-12 21:03

– Det är fantastisk hundras. Har man en gång haft en chow chow är det svårt att låta bli att skaffa nya - den fungerar både att vara sällskaps- och jakthund, säger Crister Melin.

undefined
Den aningen försiktiga Chow chowen Astrid var på plats på träffen vid Wiks slott med husse Crister Melin (i bakgrunden till höger).

Han och ett tjugotal andra chow chow-ägare var på plats när svenska Chow chow-ringen hade träff vid Wiks slott. Chow chow-ringen är ungefär som ett nationellt förbund som driver olika frågor som rör rasen.

– Flera av mina chows chows har jag haft med när jag jagat älg och rådjur med. Ute i skogen är de både tuffa samt har integritet, förklarar Crister Melin. 

Rasen har sitt ursprung i Kina där den funnits i tusentals år och använts som jakt-, drag- och vakthund. I Sverige, där den första individen registrerades 1920, är den även en uppskattad sällskapshund.

– Det är viktigt att vi hundägare träffas och umgås. Rasen är ovanlig i Sverige och det kanske finns 350 hundar i landet, så det är inte alltid man träffar någon annan chow chow-ägare när man är ute med sin hund, säger Anna-Karin Almström som är engagerad i Chow chow-ringen.

undefined
Marco och Birgit Deuerling bor i Leipzig i nordöstra Tyskland. Tillsammans med de båda hundarna Jerboa och Manila gästade de chow chow-träffen vid Wiks slott. Marco Deuerling är även vice ordförande i den tyska nationella chow chow-föreningen.

Träffen vid Wiks slott hade lockat ett tjugotal hundägare från hela Mälardalen samt Marco och Birgit Deuerling från Leipzig i nordöstra Tyskland.

– Vi är medlemmar i svenska Chow chow-ringen. När vi ändå var i Sverige på semester passade vi på att åka på den här träffen, förklarar Birgit Deuerling.

Varför ska man välja att skaffa en chow chow?

– Den är lugn och trygg och har ett stort mått av integritet, vilket gör att man måste förtjäna hundens respekt innan den börjar umgås med dig, säger Birgit Deuerling.

Tova Åberg och Ulrik Kjaergard från Tierp brukar åka på träffar runt om i landet.

– Det här är ett väldigt bra sätt att träffa andra hundägare och få utbyta erfarenheter om rasen som man kan med sig hem, säger Ulrik Kjaergard. 

Chow chow finns i två pälsvarianter - kort och långt hår och har fem godkända färger – svart, röd, blå, fawn och crème. 

undefined
Chow chowen har karakteristisk blå tunga. Förutom chow chow så har det bara eurasiern och shar pei som har blå tunga.

Rasen sticker ut en del med sin blåa tunga. Den är en av tre hundraser med blå tung. De andra är eurasiern och shar pei. 

Varför det är så är oklart, även om det finns olika teorier.

– En sägnen säger att när gud skapade stjärnorna så föll all blå färg ner från himlen. När det låg där på marken så slickades den upp av chow chow-hundar som fick blå tungor. Men mera troligt är nog att det är genetisk fråga, säger Lotta Andersson som är vice ordförande i chow chow-ringen.

Chow chow

Rasen har sitt ursprung i Kina där den funnits i tusentals år där den fungerat som jakt-, drag- och vakthund. I Sverige registrerades den första individen 1920, enligt Svenska kennelklubben.

Rasen brukar beskrivas som lugn, stabil, och tystlåten.

Mankhöjden för en hanne är 48 till 56 centimeter och 46 till 51 centimeter för en tik.

Den finns i två pälsvarianter: kort eller långhårig. Rasen har även fem godkända färger: svart, röd, blå, fawn, crème.

Karta: Wiks slott
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!