En ny lag som ålägger alla kommuner att ta emot en viss andel nyanlända trädde i kraft i den första mars i år. Det innebär att Uppsala kommun ska ordna bostad åt totalt 616 personer under 2016. En del har redan anlänt, men enligt en behovsplan från arbetsmarknadsnämnden återstår cirka 550 personer. Kommunen har förhandlat om extra tid för att klara mottagningen så de flesta väntas anlända de sista fyra månaderna, totalt 425 personer.
Men det är svårt att hitta bostäder i bostadskrisens Uppsala.
– Vi jobbar för fullt med det här och har anställt extra personal för att klara vårt åtagande. I morgon, fredag, ska vi träffa ett antal fastighetsägare för att se om de kan ställa upp med ett antal bostäder. Det är en stor utmaning, säger kommunalrådet Erik Pelling (S) som ansvara för bostadsfrågor.
Hur många bostäder har ni i dag?
– Inga, förutom ett 60-tal som vi tagit fram under våren. Jag har ingen mer konkret siffra i dag. Men vi förhandlar med ett antal bostadsbolag om att få fram hälften av de bostäder vi behöver. Så jag kan inte sticka under stol med att vi inte klarat att lösa den här frågan ännu.
Kommunen hoppas kunna få fram en mix av möjliga boenden, från lägenheter i hus som byggs nu, till bostäder i Uppsalahems bestånd. Det kan också bli aktuellt att bygga om kommunala lokaler till tillfälliga lägenheter.
– Vi tittar på alla möjligheter. Men vi vill inte bygga dyra baracker, då är det bättre att bygga om egna lokaler tillfälligt.
Cirka 80 procent av dem som ska få bostad är ensamkommande. Det innebär att de flesta bostäder ska vara små. Erik Pelling tänker sig att många kommer att bo i korridorer eller att flera delar på en lägenhet med varsitt rum.
– Men vi kommer inte att erbjuda några förstahandskontrakt utan bara tillfälliga genomgångslösningar eller bostäder med andrahandskontrakt under ett antal år. De som kommer får direkt lov att ställa sig i bostadskö för att få en permanent lägenhet på den reguljära bostadsmarknaden. Meningen är de ska klara att skaffa ett permanent boende själva, säger han.
Måste kommunen ta emot så många när det fattas bostäder?
– Vi har inte tagit emot tillräckligt många tidigare och vi har en gynnsam arbetsmarknad. Det är bostadsbristen som är vår utmaning. Stockholm har samma problem. De ska ta emot 2800 personer i år men har inte hittat fler bostäder än vi. Jag är övertygad om att vi kommer att klara det här, säger Erik Pelling.
I Uppsala kommun finns också ett stort antal ensamkommande unga som placerats av andra kommuner. När de fyllt 18 år har de rätt att välja bostadsort. Mycket talar för att de väljer att stanna i Uppsala där de vistats.
Hur planerar ni för den gruppen?
– De ingår inte i det här och vi är inte skyldiga att skaffa bostad till dem. Det blir i så fall socialtjänstlagen som gäller och där räcker det inte med att vara bostadslös för att ha rätt till en bostad. I sådana fall hjälper vi bara de som kommer med hela sin familj, säger Erik Pelling.
Arbetsmarknadsförvaltningen påpekar i sin behovsplan att det är viktigt att de nyanlända har ett kontrakt för att kommunen ska få del av den statliga bostadsersättningen på 3900 kronor per månad. Förvaltningen oroas samtidigt över att antalet tillfälliga boenden kan öka, något som kommer att kosta extra pengar.