Det står klart efter det att projektet, som UNT tidigare berättat, nu nått halvtid och kartlagt förekomsten av drygt 10 000 olika proteiner i olika vävnader och celler i människokroppen.
– Ett stort antal gener innehåller dna-koden för proteiner vars existens varit obevisad eftersom de aldrig påträffats någonstans i kroppen. Genom att vi nu gjort två antikroppar mot vart och ett av dessa förmodade proteiner har vi kunnat visa att de verkligen existerar och var i kroppen de finns, säger professor Fredrik Pontén vid Rudbecklaboratoriet, Uppsala universitet.
Proteinprojektet är ett samarbete mellan forskare vid i första hand Kungliga tekniska högskolan, KTH, och Uppsala universitet. Med speciell dna-baserad teknik tillverkar forskarna vid KTH en eller flera antikroppar mot vart och ett av människans cirka 20 000 proteiner. Sedan använder forskarna vid Rudbecklaboratoriet dessa antikroppar som en slags målsökande robotar för att spåra förekomsten av varje enskilt protein i så gott som alla typer av celler, vävnader och organ – och i de 20 vanligaste cancerformerna.
– Vart och ett av de flera hundra proteiner som aldrig tidigare påträffats har nu kunnat spåras med hjälp av minst två olika antikroppar. Därför känner vi oss övertygade om att dessa proteiner verkligen finns i de celler och vävnader där antikropparna fastnat, säger Fredrik Pontén.
Vilka funktioner dessa nyupptäckta proteiner har är fortfarande okänt. Men att åtminstone en del av dem kanske spelar nyckelroller i kroppen verkar redan stå klart. Ett exempel på detta är ett protein, som man tidigare bara kände till genom en gen med beteckningen C9ORF11. Detta protein har nu påträffat i ett fåtal celler i testikeln.
– Dessutom hittar vi det bara i utmognande celler som ska bli spermier. Det tyder på att C9ORF11-proteinet spelar en viktig roll för spermiebildningen och alltså är nödvändigt för att vi ska kunna fortplanta oss, säger Fredrik Pontén.
Ett annat exempel är ett tidigare helt okänt protein som med hjälp av fyra olika antikroppar påträffats i människans flimmerhår på olika platser i kroppen.
– Även om vi inte vet den precisa funktionen för detta tidigare okända protein är det mycket troligt att det behövs för att de så viktiga flimmerhåren i till exempel luftvägarna eller äggledarna ska fungera.