Roger Gustafsson, ordförande i länsstyrelsens miljöprövningsdelegation, gick under fredagen igenom överklagandena. Samtidigt kom fler nya in med posten och det kan bli mer innan tiden runnit ut.
- Vi är inte förvånade. Drygt 200 är ungefär vad vi räknade med. Men vi har grepp om situationen. I början av nästa vecka kommer vi att skicka samtliga överklaganden vidare till miljödomstolen, säger Roger Gustafsson.
De flesta som kommit in är från områdena kring flygplatsen; Bärby hage, Tuna backar, Gamla Uppsala och Svartbäcken. Men också från omgivande orter som Storvreta, Bälinge och Börje, samt ett antal lantbrukare som bor i närheten av Ärna.
- Någon överklagan kommer också från Norby. Man kan säga att vi har en spridning i hela stan, säger Roger Gustafsson.
En stor grupp, cirka 150 personer, företräds av Staffan Westerlund professor emeritus och chef för Institutet för miljörätt, Imir i Åmyra utanför Björklinge. Tillsammans med Naturskyddsföreningen vill de att miljödomstolen helt avslår ansökan om civil flygtrafik. Enligt Staffan Westerlund strider planerna på lågprisflyg både mot miljöbalken och Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Han anser att nackdelarna med flygplatsen är större än nyttan, främst när det gäller buller. Betydligt fler än de drygt 60 personer som länsstyrelsen uppgett kommer att drabbas. Även fornminnesområdet vid Gamla Uppsala kommer att påverkas av bullret.
Staffan Westerlund anser att det redan finns tillräckligt med flygplatser i regionen.
- Civilt lågprisflyg har tillgång till både Skavsta, Västerås och i viss mån Arlanda. Om det var brist på flygplatser skulle frågan vara i ett mer besvärlig läge, skriver han.
Forskaren Conny Larsson vid Meteorologiska institutionen vid Uppsala universitet anser i sin överklagan att bullerstörningarna kan bli kraftigt förhöjda på mornar och kvällar då ljudet breder ut sig mer än annars. Han vill därför att flygplatsen bara ska få ha begränsade öppettider delar av året.
Även Försvarsmakten som formellt står för ansökan har passat på att överklaga. Försvaret vill ha rätt att köra civilflyg mer än länsstyrelsen tillåtit. Det handlar främst om att kunna ta emot fler flyg kvällstid.
Hundratals överklaganden mot Ärnaflyg
I morgon, måndag, går tiden för att överklaga beslutet att tillåta lågprisflyg från Ärna ut. Ett par hundra Uppsalabor har hittills klagat. De flesta är privatpersoner som oroas av ökat buller och utsläpp. Även försvaret har överklagat - för att få flyga mer.
Ärna flygplats. F 16
Foto: Rolf Hamilton
Det händer nu
När tiden för att överklaga går ut så lämnas hela ärendet över till miljödomstolen. Den kommer att avgöra vilka överklaganden som ska tas upp. I och med det kommer länsstyrelsens miljöprövningsdelegation, som är förordnad av regeringen, inte mer att hantera frågan. Länsstyrelsen företräds i stället av två tjänstemän. Miljödomstolen kommer att gå igenom hela ärendet och lämna ett förslag till beslut som tas av regeringen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!