Hur många svårt skadade kan tas omhand?

Akademiska sjukhuset har inte höjt sin beredskap med anledning av terrorhotet, men utvalda personer i ledningen följer utvecklingen timme för timme.

Foto: TT / Staffan Claesson

Uppsala2015-11-19 21:05

Sjukhusets tjänsteman i beredskap tillika säkerhetschef och en chefsläkare har i uppgift att hålla sig uppdaterad om händelseutvecklingen.

– Vi har haft kontakt med polis och säkerhetspolis och fått information om att det inte råder något specifikt hot mot Uppsala län jämfört med län och inte heller mot sjukvården. Därför har vi inte höjt beredskapen mer än så här i dagsläget, säger Fredrik Tedenlind som är tjänsteman i beredskap.

Skulle ett terrorangrepp inträffa i Uppsala län eller på ett annat ställe i landet som gör att Akademiska måste hjälpa till och ta hand om skadade så finns en katastrofplan i beredskap.

– Den är detaljerad och kan i ett extremt utsatt läge försätta hela sjukhuset i beredskap. Då kallar vi in extra personal, ställer in planerade operationer och skriver ut patienter som bedöms kunna åka hem för att gör plats åt skadade. http://unt.se/uppland/uppsala/planer-pa-jattebiograf-fortgar-3985672.aspxöver vad han eller hon ska göra, säger Fredrik Tedenlind.

Hur många svårt skadade kan ni ta emot med kort varsel?

– Om det handlar om 3-4 personer så klarar vi oss med vår ordinarie organisation. Men blir det 15-20 personer så måste vi förstärka och ringa in mer personal.

LÄS MER: Uppsala på tårna mot terrorn - så jobbar länsstyrelsen

LÄS MER: Uppsalaborna om terrorhotet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om