"Hur mycket är ett liv värt?"

Liv ställs på spel med de senaste nedskärningsbesluten inom räddningstjänsten. Det menar deltidsbrandmännen i Knutby. – Brandmännen vill inte förlora sin ersättning, svarar Jan Ulmander (C), ansvarig politiker.

Räddningstjänst borde ligga utanför den ekonomiska debatten, tycker deltidsbrandmannen Andreas Karlsson, här tillsammans med stationschefen Lars Berglund.

Räddningstjänst borde ligga utanför den ekonomiska debatten, tycker deltidsbrandmannen Andreas Karlsson, här tillsammans med stationschefen Lars Berglund.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2013-02-23 11:52

– Vi är den station som ligger längst bort från någon annan. Det innebär att vi alltid får arbeta själva i åtminstone 20 minuter, ofta i en halvtimme eller mer. För mig är det obegripligt att de då väljer att dra ned på vår station.

Det säger Kim Wincent deltidsbrandman sedan 1987. Han och flera av deltidskollegerna har slutit upp på brandstationen vid vägkorset mitt i Knutby för att ge sin bild av nedskärningarnas konsekvenser. Räddningsnämnden fattade i onsdags beslutet att kåren i Knutby ska åka med tre man på larm i stället för fem.

Med förändringar som i Järlåsa och Skyttorp ska cirka 3 miljoner kronor sparas under 2013. Nämndens årliga omsättning ligger runt 160 miljoner kronor.
– Hur mycket är ett liv värt? Det är min enkla fråga, säger brandmannen Andreas Karlsson.

När styrkan som larmas blir mindre kommer man längre inte att få rökdyka. För det krävs att man är fem personer på platsen. Liknande situationer där man hindras att agera tror brandmännen kommer att inträffa vid större bilolyckor, där två män måste dirigera trafik och endast en blir kvar att ta hand om skadade.
Räddningsnämndens ordförande Jan Ulmander (C) har förståelse för delar av brandmännens kritik, men tror också att det finns andra skäl till protesterna.
– Delvis handlar det om att brandmännen kommer att få mindre betalt, det är bara det att ingen vågar säga det. När det gäller rökdykningen blir det en försämring, men samtidigt ska man veta att det är otroligt sällan den insatsen är aktuell, även för heltidskårerna. Men visst kan man säga att det här är en chansning, säger Jan Ulmander.

Han säger sig också förstå invändningen mot att spara på den station som ligger längst bort. Därför ska Almungestationen också rycka ut i fortsättningen. Dessutom ska samarbete sökas med Norrtälje.

Men är inte besparingen väldigt liten, sett till riskerna och minskad trygghet i bygden?
– Jo, så är det. Och jag har inget emot en debatt om det. Men vi måste anpassa oss till våra ramar och kan inte bara ösa ur pengar.

På unt.se har många kommenterat nyheten om nedskärningen. Upprördheten är stor och i många inlägg andas besvikelse över en upplevd nedmontering av servicen på landsbygden. Den sucken hörs även på Knutby brandstation.
– Allt ska centraliseras, skolor, vårdcentraler och nu även räddningstjänsten, säger stationschef Lars Bergström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om