"Hurra för kvinnodagen!"

KRÖNIKA. Tvättmaskinen, p-pillret och de egna pengarna är tillsammans med rösträtten det som har betytt mest för 1900-talets kvinnor.

Uppsala2009-03-08 08:00
Eftersom jag själv är 65 plus så har jag sett kvinnoslitet vid ångande bykgrytor och iskalla klappbryggor. Blöjtvätten på spisen och tvättlinorna uppspända i köket.
Så jag klappar min tvättmaskin när jag matat den full och minns hur det var på den gamla onda tiden.
Jag har också sett vilka "möjligheter" den ensamma mamman hade före barnbidragets, föräldraförsäkringens och daghemmens tid. Utan pengar och utan snälla föräldrar var det inte så lätt för den ogifta kvinnan som blev med barn. Eller "råkade i olycka" som det så vackert hette.

Och jag minns när makten över kvinnan satt i mannens plånbok och de utdelade hushållspengarna. Innan kvinnorna tjänade sina egna pengar.
Så för mig som var barn på fyrtiotalet har det blivit bättre, mycket bättre för kvinnorna sedan dess. Men hela tiden har det varit två steg framåt och ett tillbaka. Om och om igen.
Just nu tycker jag att vi tar ett steg tillbaka. Med pressen på de unga kvinnorna som inte bara är mer framgångsrika än killarna när det gäller betyg och studier utan dessutom ska vara smala, snygga och smarta. Dagens utseendefixering med krav på sexighet och skönhet gör att väldigt många unga kvinnor mår dåligt. Skär sig, får ätstörningar och drabbas av depressioner och kronisk huvudvärk.

Samtidigt marscherar gossarna raskt om de unga kvinnorna i löneligan. Två steg framåt gör vi när männen helhjärtat delar ansvaret för hushållet. Liksom både ansvaret och glädjen med barnen. Så fram för delad föräldraförsäkring!
Ser man till de fattiga länderna måste vi satsa på friskt dricksvatten åt alla. Då slipper kvinnorna släpa miltals med hinkar för litet vatten åt sig själva och sina barn. Och det behövs miljontals flermikrolån i fattigländerna. Åt kvinnorna. Flertalet män som får låna super upp pengarna eller spelar bort dem. Knullar glatt vidare och sprider hiv i stället för att satsa lånet på entreprenörskap och arbete. Den tidigare så girige Percy Barnevik spenderar en del av sina många miljoner på mikrolån åt kvinnor i Asien. Duktiga kvinnor köper symaskiner, öppnar små butiker och blir stolta entreprenörer och familjeförsörjare.
Så hurra för internationella kvinnodagen!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om