Husbåtar tvingas bort när kajer rustas
Uppsala kommun skärper kraven på husbåtar och större fartyg som ligger förtöjda i Fyrisån. Samtliga kajplatser har sagts upp inför den upprustning av åkanten som beräknas börja i år.
Foto: Rolf Hamilton
De nya bryggorna som anläggs söderut är i första hand avsedda för flanörer och soldyrkare, som vill komma närmare vattenytan. I dag löper en gång- och cykelväg ovanför strandkanten, intill Ågatan och båtuppläggningsplatserna.
Men byggplanerna innebär också att de husbåtar och fartyg som i dag ligger förtöjda i hamnen får flytta på sig. Ägarna till samtliga farkoster har sagts upp från kajplatserna, som ska vara lämnade senast 1 maj. Den som efter färdig ombyggnad vill ha sin farkost kvar i Fyrisån får på nytt söka båtplats.
Kommunen kommer samtidigt att skärpa kraven för att få en kajplats. Bygglov kommer att krävas för alla husbåtar. Vilka farkoster som får förtöja vid de nybyggda bryggorna är oklart.
- Fina husbåtar kan säkert få ligga kvar, men det är viktigt att alla farkoster kan förflytta sig för egen maskin, förklarar projektledare Sven-Erik Asp vid kommunens gatu- och trafikkontor. Ibland behöver båtarna kunna flyttas, till exempel vid byggnadsarbeten eller under forsränningen.
Med all sannolikhet kommer också intyg att krävas som visar att farkosten är sjöduglig. Dessutom görs en översyn av avgifterna för husbåtar och fartyg som ligger vid kajen under längre tid. I vinter ligger ett 20-tal större farkoster förankrade vid åkanten, av dem är några få regelrätta husbåtar.
Upprustningen och skärpningen av reglerna hänger samman med den pågående omvandlingen av Kungsängens industriområde till nya bostadskvarter. Strandkanten ska bli mer tillgänglig och inbjudande, samtidigt som ån rensas upp.
De flesta av ägarna har hört av sig till kommunen, sedan beskedet kom i höstas om att deras farkoster ska vara borta senast 1 maj. Men det är tveksamt om upprustningen kan börja på utsatt tid. Åprojektet måste troligen vänta in besked om kommunens planer för området runt Studenternas idrottsplats, tvärs över ån, innan byggandet kommer i gång.
Totalt beräknas upprustningen av Fyrisåns södra delar kosta mellan fyra och fem miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!