Hyllad chefskock lämnar Guldkanten
När den hyllande Uppsalakrogen Guldkanten nästa vecka öppnar för säsongen är det med en ny köksbesättning. Mannen bakom de senaste årens framgångar, chefskocken Rafael Löfstedt, arbetar sedan i somras på Sigtuna Stadshotell.
Foto: Hans E Ericson
- Vi har nått våra mål tillsammans och då är det ganska naturligt att det blir ett byte nu, säger David Åström, som menar att det hela var något man var överens om.
De som nu tar över köksregionen på Guldkanten är Svenssons krogars kökskonsulter Martin Ericsson och Robert Wirdahl tillsammans med de nya förstakockarna Jonas Svensson och Linus Hansson. Robert Wirdahl och Martin Ericsson har båda bakgrund från gourmetkrogen Fredsgatan 12 i Stockholm.
- Guldkanten kommer även i fortsättningen att hålla en väldigt hög nivå. Sedan kanske vi inte kommer att kunna hålla oss kvar på topp tio på White Guides lista, men att hamna så högt var egentligen aldrig varit vår ambition första gången heller, säger David Åström.
Rafael Löfstedt förklarar sitt avhopp med att han fick ett nytt erbjudande och att han ser en möjlighet att få maten på Sigtuna Stadshotell att bli lika bra som på Guldkanten. Med sig till stadshotellet får han sin parhäst i köket Boris Motta, något han värderar högt.
- Vi känner varandra och vet vad vi kan prestera. Man måste ha ett bra lagarbete i köket, säger han.
Förra köksbesättningen som lämnade Guldkanten kritiserade vid sitt avhopp David Åström och de andra ägarna för att sätta lönsamhet före ambitionsnivå. Rafael Löfstedt vill inte säga om det förekommit någon sådan schism.
- Hur David och jag har diskuterat får stanna mellan oss. Men det man kan säga är att det kostade enormt mycket att få Guldkanten så hyllad på så kort tid och jag fick jobba väldigt mycket. Uppsala är inte den lättaste staden att driva en sådan krog i.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!