Videon är inte längre tillgänglig
För att hjälpa fattiga EU-migranter över de kalla vintermånaderna har kommunen anslagit 2,2 miljoner kronor. Pengarna går dels till ett dagcenter i Librobäck där EU-migranterna kan få äta och duscha, dels till ett natthärbärge med 40 platser i Ulleråker.
I många fall handlar det om personer från Rumänien och Bulgarien som tigger på gatorna i Uppsala. Men den 15 april upphör såväl dagcentret som natthärbärget.
– För många kan det då bli gatan igen. Vi ska först utvärdera vinterns insatser men jag utesluter inte att vi sätter in andra åtgärder när verksamheterna stänger, säger Ilona Szatmari Waldau, (V) som är ansvarigt kommunalråd i Uppsala för insatser åt EU-migranter.
Hon säger att hon personligen vill se till så att inga barn i Uppsala behöver sova i bilar eller utomhus men framhåller samtidigt att kommunen har ett tufft budgetläge.
Tiggarna är en av de allra mest utsatta grupperna i Uppsala. Kommunen anslår 2 miljoner kronor av en budget på cirka 11 000 miljoner. Varför inte mer?
– Jag är inte nöjd med de insatser vi ger nu. De har beslutats av alliansen, men jag vill gå vidare och vad det kan bli har vi i den nya majoriteten ännu inte hunnit diskutera. Bättre verksamheter skulle kosta mer och vi måste sätta det i relation till andra behov som finns i kommunen.
Om kommunen ordnar natthärbärge och dagcenter åt tiggarna, finns inte risken att de blir kvar i tiggeri? Borde inte kommunen i stället hjälpa dem att komma i utbildning och jobb?
– Vi behöver sådana insatser också. I Stockholm finns en verksamhet som hjälper EU-migranter med utbildning och jobbsökande, det kan vara något även för Uppsala.
Det har uppstått en situation där personer får uppehälle på kommunens bekostnad för att kunna tigga. Är det rimligt?
– Alternativet är att vi får tältläger och att barn växer upp i miljöer som inte är förenliga med barnkonventionen. Det är svårt att hitta en bra lösning på de här frågorna.
De senaste åren har tiggare blivit en vanlig syn i Uppsala. Har din egen inställning till tiggare förändrats under den tiden?
– Så sent som i förra veckan gjorde jag reflektionen att tiggare blivit ett så vanligt inslag i gatubilden att jag inte reagerade. Det är viktigt att inte bli avtrubbad.
Ger du själv pengar till tiggare?
– Jag brukar ge mynt som jag får över. Vi som ger tenderar nog att oftare ge till några utvalda personer.