– Cheers!
Den korta mannen inleder den litterära pubturen med en whiskyhutt inför den samlade skaran av tio personer. Fyra pubar. Två timmar. Och en rad olika skotska författares liv och leverne – och en massa skådespel förstås. Den whiskypimplande guiden, Paul Murray, har till sin hjälp en annan skådespelare, Dewi Jones, som till en början låtsas vara en turist. Snart är en verbal fight igång mellan dem, om de olika författarnas liv. Paul har ståndpunkten att de var suputer och ökända kvinnokarlar. Dewi å sin sida vill visa på deras seriösa sidor. En väl inövad fight dem emellan följer under hela turen.
Skottlands litterära giganter som Sir Walter Scott, författare av Ivanhoe, Robert Louis Stevenson, skaparen av Skattkammarön och Dr Jekyll & Mr Hyde samt poeten Robert Burns är några av dem vars liv man får möta under turen. Skrivandet var deras passion, det ruffiga och fattiga Edinburgh deras stad och scen.
Edinburgh av i dag är lika regnigt, men ruffigheten är borta. De gamla husen, den majestätiska borgen Edinburgh Castle och kullerstensgränderna formar gamla stan till ett enda stort utomhusmuseum. Även New Town, Edinburghs ”nya” stadsdel (som dock är över 200 år gammal), bjuder på vacker arkitektur. Här trängs chica barer och restauranger med märkesbutiker och varuhus. Mellan de två stadsdelarna går det utan problem att gå. Edinburgh, med sina 500 000 invånare, är litet och behändigt – en perfekt weekendstad.
Pubturen fortsätter. Vi stannar till utanför puben Jolly Judge, alldeles i närheten av stadens författarmuseum.
– Sir Walter Scott tjänade som mest omkring 110 000 pund per år. En fantastisk summa pengar! En bonde tjänade omkring 24 pund per år, säger Paul på bred Edinburghdialekt.
Vi strövar sakta genom Edinburghs blöta, mörka bakgator i sällskap av livssagor kantade av sprit, kreativitet och kärlek. På avstånd tycks det mäktiga Edinburgh Castle liksom vaka över oss och staden.
Edinburgh har skapat många namnkunniga författare och boktitlar även i modern tid. På kafé Elephant House växte historierna om Harry Potters liv till verklighet och gjorde så småningom J.K Rowlings till en av Storbritanniens, och också världens, rikaste kvinnor. Ian Rankin är en annan författare vars deckare rönt stora framgångar världen över.
Puben the Cafe Royal. Dags för sista litterära spisen och sista pinten. Pauls skotska var bitvis svår att förstå, tycker de flesta som var med på turen. Några oförståeliga meningar och fraser gör dock inte särskilt mycket, enas vi om när kvällens sista öl landar i våra händer. Paul och Dewis skådespel var ju bra, människorna som var med var trevliga – och pubarnas pints härligt stora och kalla. Cheers!
I döda författares fotspår
Här skrev böckerna om Ivanhoe, Skattkammarön, Dr Jekyll & Mr Hyde - och långt många fler. Vi vandrar genom Edinburghs mysiga klapperstensgränder i döda författares sällskap.
Foto:
Fyra pubar. Två timmar. Och en rad olika skotska författares liv och leverne – och en massa skådespel.”
Resa dit
Jag flög med Ryanair direkt från Stockholm Skavsta till Edinburgh för totalt 1 100 kr.
SAS med flera flyger också direkt från Stockholm (Arlanda) och
Köpenhamn till Edinburgh.
Transfer
Jag använde mig av flygbuss för att ta mig till och från flyget. Transferkostnader till och från Skavsta och till och från flygplatsen i Edinburgh.
Totalt: 325 kronor (bussen från flygplatsen i Edinburgh in till stan kostar bara 3 pund, knappt 40 kr).
Ta sig runt
Under i stort sett hela min weekend tar jag mig runt till fots.
Edinburgh är relativt litet. Har du ett par
friska ben så duger de med andra ord väl.
Enstaka sträckor kan det förstås vara skönt att ta taxi, vilket är
betydligt billigare än i till exempel Stockholm.
Dag 1 Torsdag
9.30 Frukost. Åt på Café Italia, 33 Bread Street, mitt emot mitt hotell. Motstår en fralla med nationalrätten haggis (fylld fårmage) till förmån för müsli, juice och kaffe (67 kr).
10.30. Edinburgh Castle. Edinburghs stolta borg som vakar över staden ligger bara en kort promenad bort. Här finns flera intressanta utställningar. Bäst är, som med alla fästningar, fängelsehålorna (inträde till slottet 120 kr).
11.30. Fika. Varm choklad (20 kr) på anrika puben The Mitre, 131–133 High Street (eller Royal Mile som området kring slottet ofta kallas).
12.45. Cadenhead’s Whisky Shop, 172 Canongate (Royal Mile). För en djupdykning ner i den bärnstensfärgade dryckens värld. Denna butik har funnits sedan 1842 och har en minst sagt imponerande whiskysortering. Ett måste för alla som vill köpa med sig en flaska hem. För min del glider en flaska Talisker ner i väskan (345 kr).
13.15. Museum of Edinburgh, 142 Canongate (Royal Mile), är ett föga imponerande museum, men det ger en bra historisk tillbakablick (gratis inträde).
14.15. Sen lunch. Alldeles i närheten av Waverly Station (där man bland annat hoppar av flygbussen), ligger klassiska och rustika bistron The Doric, på 15–16 Market Street. Här åt jag min bästa lunch under min weekend: en tvårätters lunchmeny bestående av tomatsoppa och kryddig lasagne. Plus en pint och kaffe förstås (185 kr totalt).
15.45. Shopping på närbelägna Princes Street, Edinburghs främsta shoppingstråk vad gäller kläder. Här är det de stora varuhusen som gäller, bland annat Jenners, Debenhams och Harvey Nicols. Jenners, Skottlands Harrods, var fram till för inte så länge sedan världens äldsta privatägda varuhus. Köpte en t-shirt (200 kr).
18.15. Hemma på Point Hotel, 34 Bread Street.
19.30. Middag i New Town, på trendriktiga Tigerlily, George Street 125. Jag och mitt ressällskap satsar på biff och en flaska sydafrikansk rött. Till vår glädje är det under vardagar två huvudrätter till priset av en (pris per person inklusive vin: drygt 240 kr).
SPENDERAT: 1 177 kronor
Dag 2 Fredag
09.00. Frukost på hotellet, vilket inte ingick i rummet (105 kr).
10.15. Grön förmiddag vid Holyrood Park/Salisbury Crags. Några stenkast från det nya parlamentet ligger detta fantastiska grönområde. Typiskt skotskt gröna kullar bildar en frodig fond mot staden nedanför (gratis).
12.30. Värmande kaffe och sötsak (52 kr) på närliggande Universeumliknande Dynamic Earth. Perfekt för barnfamiljen, men inte så mycket för oss. Vi kramar i stället ur det sista ur benen och går mot Royal Mile. Inte långt från slottet ligger författarmuseet Writer’s Museum (gratis inträde).
14.00. Taxi till The Dome på 14 George Street i New Town (60 kronor). Detta är Edinburghs vackraste bar och restaurang. Lokalen har tidigare varit en pampig bank. I denna storslagna miljö blir det en club sandwich ihop med en kall pint (186 kr).
16.00. Promenad till hotellet, därefter horisontalläge.
19.30. Litterär pubvandring (se reportaget). Starten är vid puben Beehive på Grassmarket (kort promenad från hotellet). Turen avslutas på Café Royal, där jag också äter middag (pubturen kostar 116 kr, mat och pints 160 kr).
SPENDERAt: 679 kronor
Dag 3 Lördag
9.30. Müslifrukost med kaffe och juice på Café Italia, 33 Bread Street, mitt emot mitt hotell (60 kr).
10.15. Strålande solsken och därmed promenad i grönområdet The Meadows (gratis).
12.30. Lunch på Espresso Mondo, Lothian Road 116. Bagel och kaffe (80 kr).
13.30. Whisky. När man är i Skottland så är det förstås lite av ett måste: rundtur på Scotch Whisky Experience, vid Edinburgh Castle (www.whisky-heritage.co.uk). Här lär man sig allt om water of life, som skottarna kallar sin kära whisky (87 kr).
17.45. Toast med mineralvatten på All Bar One, granne med Sheraton Hotel, vid Festival Square (120 kr).
19.30. Middag på mitt hotell (210 kr), Point Hotel. Stort misstag! Maten ska vara bra här, men är det dessvärre inte. Även med skotska mått var maten otroligt smaklös. Undvik!
SPENDERAT: 557 kronor
Totalpris för weekend i Edinburgh. Inkl flyg, transfer, hotell och samtliga utlägg = 5 018 kronor