Hur märker ni att människor köper ut alkohol till minderåriga?
– Ibland blir det tydligt när en person köper varor som inte stämmer överens med hans eller hennes ”profil”, exempelvis cider i stället för renat. Det kan också vara att ett sällskap handlar tillsammans och vi misstänker att en eller flera av personerna inte har åldern inne. Ibland ser vi att den minderåriga är aktiv i urvalet av varor. Ligger butiken i ett köpcentrum brukar vakter ha uppsikt och se om det finns misstänkta langare. Vi samarbetar även med polisen.
Vad gör ni om ni misstänker att någon köper ut?
– Då vägrar vi köp och ber även de som vi misstänker är minderåriga att visa leg, även om de inte är de som utför köpet.
Hur pass allvarligt är det att folk köper ut till minderåriga?
– Det är givetvis mycket allvarligt. Yngre människor skadas mer av alkohol än äldre och ju tidigare man börjar dricka
desto större är risken att få alkoholproblem senare i livet. Att förhindra minderårigas tillgång till alkohol ser vi som en av våra största uppgifter. Vi tar även hjälp av företag att testa hur
ofta våra butiker ber om legitimation och testerna visar att vi ber om leg i 94 procent av fallen, men målet är givetvis att alla butiker ska nå upp till hundra procent.
Tror du att det är svårt att få tag i alkohol som minderårig?
– Jag tror att det kan variera beroende på var man bor och vad man har för umgänge.
Hur ska föräldrar göra för att få sina barn att avstå alkohol?
– Givetvis ska de inte förse sina barn med alkohol, sen handlar det om att vara uppmärksam, tydlig och konsekvent. Vi jobbar med att informera föräldrar och hjälpa dem i dessa situationer, genom bland annat reklamfilmer och boken Tonårsparlören.
"Ibland är minderåriga aktiva i urvalet"
Att motverka langning är en viktig del av Systembolagets uppdrag, säger Lars Hellgren, chef för butiken på Dragarbrunnsgatan i Uppsala. Han berättar att personalen då och då kommer på folk med att köpa ut till minderåriga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!