Ideal som sätter press

Den manliga idealbilden har förändrats och innefattar i dag stora muskler och rutor på magen.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2014-02-24 10:58

Träningsbranschen är på frammarsch och det öppnar ständigt nya gym och träningsbutiker i Uppsala. Samtidigt visar medier och reklam titt som tätt upp bilder av välsvarvade manskroppar. Kvällspressen målar ofta ut kändisars nya ”superkroppar” och berättar hur de tränar febrilt med sina personliga tränare för att komma i form till nästa storfilm. Träning har blivit en fluga och det är trendigt att vara vältränad. Men har det också gjort att det manliga idealet innefattar en vältränad kropp?
– För tjejer har det länge funnits någon slags glorifiering av smala modeller och smalidealet. Bland män känns det som att det växt fram en ny generation som är mer träningsinriktad. Det är först nu man börjat tänka mer på kroppen och träning och därför har det också skapats ett annat ideal. Man vill vara träningsinriktad, sedan går det att diskutera om det är utseendefixering som står bakom eller om det är egenskapen ”träningsinriktad” som man vill åt, att andra ser en som sund, säger Tomas Lundberg.

För honom började resan mot den vältränade kroppen 2005. Han hade alltid haft en önskan om att någon gång i livet känna på hur det är att vara riktigt vältränad.
– Jag var ganska rund och go och ville prova något annat. Att äta mycket mat, chips och godis hade jag provat på väldigt länge det var jag riktigt grym på. Dessutom spelade jag mycket datorspel och var mycket stillasittande.
Det blev en utmaning att göra precis tvärtom. Som mest vägde han 108 kilo. Han fick flås av att gå i trappor och beskriver att det tog minst en halvtimme att återhämta sig efter att ha sprungit till bussen. Han bestämde sig för att ändra på sin livsstil och det var allt eller inget som gällde.

Tomas Lundberg och hans kompis bestämde sig för att få riktiga fight club-kroppar. Den typ av kropp som Brad Pitt visar upp i filmen ”Fight Club”, en riktigt vältränad filmkropp med magrutor. Efter ett och ett halvt år hade han tappat över 30 kilo i vikt.
– Jag märkte snabbt att jag kände mig piggare, fräschare och friskare. Jag märkte också att mitt självförtroende blev bättre, säger han.

Genom att ständigt utmana sig själv och kontinuerligt bygga på sin kunskap kring kost och hälsa står det hälsosamma livet i fokus igen. I dag tränar han ungefär två timmar om dagen, antingen i ett pass eller uppdelat på flera. Träningen har blivit hans livsstil och han har utbildat sig till personlig tränare med kunskap om anatomi och fysiologi. När han satte sig i skolbänken igen för att utbilda sig i ämnena märkte han också fördelar med att han tränade.
– Det var första gången jag pluggade samtidigt som jag tränade och det är första gången jag klarat en tenta på första försöket, säger han.

Att träna och motionera samt att äta rätt ingår enligt många i en hälsosam livsstil. Det tycker även Tomas Lundberg. Han är nyfiken på hur samhället skulle se ut om alla bara motionerade lite mer än i dag, vad det skulle ha för effekt på exempelvis kostnader för hälso- och sjukvård. Men det hälsosamma kan också gå för långt, det har Tomas Lundberg själv erfarenhet av. I början av sin hårda träning var han fäst vid tanken på viktnedgång och säger själv att han troligtvis hade symptom av otrorexi. En tvångsmässig fixering vid ett hälsosamt liv med nyttigt ätande och överdriven träning. Han glömde bort anledningen till varför han tränade, att bli mer hälsosam, och fokuserade enbart på att rasa i vikt. Han var inne i en slags bubbla och kunde träna två eller tre pass om dagen och vägde sig efter varje träningspass. Han startade varje dag med en promenad och hade bara viktminskning i fokus.
– Jag såg inte att jag redan hade uppnått mitt resultat. Jag hade snöat in på träning på ett negativt sätt. Många säger att det alltid är positivt att träna men att träna till en maximal gräns då man heller inte får i sig rätt energi blir negativt, säger Tomas Lundberg.

Han medger i dag att han troligtvis var fäst vid att uppnå en vältränad kropp snarare än att må bra. Men snart började folk runt omkring honom påpeka att han kanske borde försöka gå upp några kilo.
– Först förstod jag inte vad de pratade om. Jag såg ju inte det själv. Men sakta men säkert smälte det in hos mig i takt med att jag fick mer kunskap om hur träning faktiskt fungerar. Dessutom insåg jag hur viktig kost är i det hela.
Tomas Lundberg berättar om ett porträtt av honom själv som sitter uppsatt på gymmet. I dag tycker han att han var alldels för smal på den bilden. Han är aktiv på det sociala mediet Instagram. Där har han 42 000 följare som dagligen kan ta del av hans liv. Han tror själv att de flesta följer honom för att inspireras och för att få veta hur han tränar och vad han äter. Men han tror att en del säkert följer honom för att få se bilder av en vältränad man. Förr lade Tomas Lundberg upp mycket bilder på sin egen kropp, men det har han dragit ner på. Kanske för att han mer och mer insett att det viktiga i träningen inte är hur man ser ut utan hur man mår.
– Samtidigt skapas nog idealbilder av att någon börjar säga ”det där vill jag också ha”. Jag hade ju min bild av fight club-kroppen och den måste ju ha kommit någonstans ifrån. Det som visas upp i medier och i reklam är pinnsmala kvinnliga modeller och vältränade actionhjältemän. Det är det som folk ser och det blir en vana för ögat. Man vänjer sig vid att samhället ska se ut så.

Även i sitt jobb som personlig tränare har han märkt av det ökade intresset för träning.
– Jag har aldrig tidigare varit med om att så många människor hör av sig och frågar om träning som nu. Nästan alla man träffar på har en fråga om träning eller kost. Jag tror inte att det är någon yrkeskategori som får så många frågor som personliga tränare.
Han har aldrig varit med om någon kund som kommit och velat ha hjälp med att bli snyggare. Men vissa säger att de vill bli slankare eller få lite magrutor.
– Jag hoppas att det inte bara är utseendefixerat. Om det är det så handlar det om en negativ träning. Då tränar man för andras skull och inte sig själv.

I Uppsala öppnar det ständigt nya gym och träningsbutiker. Tomas Lundberg har svårt att sätta fingret på vad som är det manliga kroppsidealet i dag. Men efter att ha resonerat ett tag kommer han fram till att den vältränade mannen successivt blivit ett ideal.
– Jag tänker exempelvis på Batman och om man ska jämföra hur han såg ut förr och hur han ser ut nu. Batman har alltid varit vältränad men i dag har han en stenhård kropp med magrutor och en bröstmuskulatur som är skämtartad. Är det den perfekta kroppen? Jag vet inte. Men det är så det ser ut.

Tomas Lundberg betonar också att det inte är bra att ge sig in i för intensiv träning för tidigt i livet. På gymnasieskolor och på universitetet syns då och då unga män som går omkring med ”shakers” innehållande proteinpulver.
– Det där har förändrats med tiden. Om jag hade kommit med en shaker när jag gick på gymnasiet hade folk undrat vad det var för något.

I dag ser han sin träning som enbart positiv. Han har inga som helst planer på att sluta träna.
– Jag vill inte det. Jag mår så pass bra och tycker det är så pass roligt. Det är också därför som jag vill hjälpa andra att må bättre och hjälpa andra att nå sina mål. För man mår verkligen bättre.
Tomas Lundberg ser sig själv som 60-åring träna åtminstone tre gånger i veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om