– Jag har jobbat gratis i två veckor med detta. Framför allt är det svårt att få ihop eldvakter, säger Astrid Mäkitalo, sammankallande i Ekeby-Flogsta samrådskommitté som ordnar majbrasan vid Flogstamasten.
Själva rishögen byggs upp successivt av de kringboende som bidrar med ris från sina trädgårdar. Men de ansvariga måste snygga till högen och rensa bor olämpligt material innan man tänder på.
– Det händer att folk lägger både diskbänkar och gamla cyklar i högen, säger Astrid Mäkitalo.
Och även om majbrasorna kan ses som något helt annat än det mer studentanknutna firande som pågår nere på stan så knyts de två världarna ihop.
– Det brukar vara många studenter som kommer förbi på väg hem från festandet som stannar till. Det är roligt, säger Astrid Mäkitalo.
Phontrattarnes spelning på trappan till Norrlands nation, som drar i gång strax efter mössviftningen i Carolinabacken, har blivit en institution i Uppsalas valborgsfirande.
– Det brukar vara fullt med dansande publik på både Västra och Östra Ågatan. Vi drar i gång när de första kommer runt hörnet efter mösspåtagningen, säger Henrik Hyllenius, kapellmästare i Phontrattarne.
I år är det 60:e gången man genomför sin valborgsspelning. Orkestern startade 1956 och hade sin allra första spelning på Norrlands trappa. Repertoaren är traditionell storbandsjazz med tyngdpunkten i 40- och 50-talsjazz. Men det 17 man starka bandet, plus fyra sångare, kör också lite uppjazzade versioner av låtar i andra genrer.
– Ett återkommande inslag är ”Just a gigolo”. Sen kör vi även ett smakprov från årets show, säger Henrik Hyllenius.
På nationerna pågår festen till långt in på natten. För den som vill ha en liten andhämtningspaus erbjuder Gästrike-Hälsinglands nation, enligt egen utsago, det lugna alternativet på valborg. Sedan 2010 satsar man på glassbar, med tyngdpunkt på olika glassdrinkar. Man har också ett mindre utbud av egengjord glass med både champagnesmak och chokladsmak.
– Vår stora glassmaskin gick sönder så vi har inte kunnat göra lika mycket glass som tidigare år. Men vi har köpt in glass så det ska räcka, säger Tove Molin, köksmästare på GH:s.
Förhoppningen är att man ska kunna erbjuda tequilaslush också. Men när vi besöker nationen har de inte hunnit testa slushmaskinen än.
När UNT kommer på besök får vi provsmaka en variant med kaffe, chokladglass, Kahlua och Baileys. Det smakar närmast som milkshake med lite extra twist. Men även om GH:s ska vara det lugna alternativet kan kvällen sluta i kaos. Glassdrinkarna innehåller 4 cl alkohol, enligt barmästare Sara Bohlin. Och även om alkoholen döljs bland de andra smakerna bidrar den till graden av berusning.
– Vi har en del alkoholfria alternativ också. Sen har vi fått en laddning med vattenflaskor att dela ut i kampanjen varannan vatten, säger Sara Bohlin.