Efternamnet Lemming väcker associationer hos många friidrottsintresserade. Och visst, den legendariska atleten Eric Lemming, som deltog i en mängd friidrottsgrenar i fyra olympiska spel, från OS i Aten 1898 till Solskensolympiaden i Stockholm 1912, visar sig vara Fredrik Lemmings farfars far. Eric Lemmings meritlista är imponerande, med fyra OS-guld, tre OS-brons och 25 SM-guld.
Fredrik Lemming växte upp i Uppsalastadsdelen Årsta, och gick första året i Vaksala kyrkskola, och sedan Ångelsta- och Årstaskolorna.
– Jag började med fotboll som alla andra, men var ingen vidare bolltalang så i stället blev det en elitaktiv karriär inom längdskidåkning och simning, säger Fredrik Lemming medan han häller upp kaffe och bjuder på dajmbullar.
Han sysslade även sedan med simning, orientering, friidrott (”tyvärr hade jag inte farfars fars kastarm”), löpning och basket.
– Uthållighetssporterna har hållit i sig, konstaterar Fredrik Lemming som i dag främst ägnar sig åt löpning, längdskidor och orientering. Han fungerar också som speaker vid olika idrottsevenemang, till exempel terräng-SM, löptävlingar och multisporttävlingar. Det han tjänar där skänker han till välgörande ändamål.
– Vi har det rätt bra i Sverige och jag tycker att man ska hjälpa andra. Jag gillar att ställa upp ideellt.
Fredrik Lemming hade lätt för sig i skolan, i synnerhet vad gällde kemi, fysik och matematik. Men han satt alltid längst fram i klassrummet för att kunna se ordentligt.
– Jag fick problem med ögonen tidigt i grundskolan och erbjöds en arsenal av hjälpmedel. Fast jag hade svårt att acceptera att jag såg dåligt. Den enda gången jag upplevde att jag gjorde det var när jag gick till optikern.
Han slutade leva i förnekelse i nionde klass i samband med ett besök på Syncentralen då han fick prova ett par specialglasögon som fick honom att inse hur dåligt han faktiskt såg.
– Det blev en vändpunkt. Först då kunde jag ta emot hjälp, säger Fredrik Lemming som fick diagnosen kerotokonus, en sjukdom som drabbar hornhinnan och orsakar formförändringar, i hans fall ledsyn med nedsatt och förvrängd syn. Sedan dess har hans hornhinnor transplanterats flera gånger, senast för 1,5 år sedan.
Fredrik Lemming gick teknisk linje på gymnasiet och pluggade sedan teknisk fysik med inriktning på kärn- och partikelfysik, en erkänt tuff och svår utbildning på 4,5 år. 1996 tog han ett sabbatsår och for till Grenoble i Frankrike, där han pluggade franska för utlänningar.
– Jag har alltid drömt om att lära mig franska. Vid universitetet i Grenoble träffade jag flera längdskidåkare, och var med och tävlade för franska universitetslandslaget i längdskidor. Flera av kompisarna från den tiden har jag fortfarande kontakt med.
Fredrik Lemming tog sin civilingenjörsexamen i teknisk fysik 1999. Examensarbetet handlade om ”fokusering av energirika röntgenstrålar”, och han gjorde det vid det europeiska forskningscentret ESRF i Grenoble. Därefter fick han jobb på Teliasonera i Uppsala, och ett par år senare träffade han sin gymnasiekärlek Eva.
– Vi hade ”kvalitetssäkrat marknaden” på var sin kant, men blev tillsammans igen i början av 2002, gifte oss och har nu tre barn.
När hans hustru erbjöds att forska om nutrition i Australien tog han tjänstledigt, och i november 2008 flyttade hela familjen dit på ett år.
– Hennes villkor var bra och det gick att leva på en lön.
Fredrik Lemming är i dag försäljningschef vid Teliasonera, där han jobbat i hela sitt yrkesversamma liv. Han trivs med jobbet och är nöjd med sitt liv.
– Att umgås med människor är jätteviktigt för mig, gärna runt sällskapsspel som Settlers of Catan, där man i kamp med andra ska kolonisera en hel värld.
Avslutningsvis avslöjar han generöst en av sina mindre goda sidor: en extremt dålig karaktär då det gäller sötsaker.
– En godispåse som öppnas tar slut efter att jag öppnat den, och värst är det med saltlakrits. Så nu har vi ett dokumentskåp med kodlås där familjens sötsaker och bullar hålls inlåsta. Till och med barnen har lyckats hålla koden hemlig för mig.