Idrotten nobbade diskrimineringskonferens

Ingen idrottsförening kom till lördagens konferens i Uppsala om hur man undviker diskriminering i sin klubb. Grabbig jargong och interna normer kan hindra föreningar från att växa, visar en undersökning.

Uppsala2012-01-15 10:55

Bakom hela konferensen på hotell Gillet stod projektet FIA – föreningars interna antidiskrimineringsarbete. 45 personer var anmälda till konferensen, däribland representanter från Volontärbyrån, Eritreanska kvinnorättsföreningen och Amnesty. Men Frida Karlson från Diskrimineringsbyrån Uppsala tycker att det var synd att ingen idrottsförening kom.
– Ingen sektor i samhället är problemfri. Det här är frågor som hela civila samhället skulle behöva kraftsamla kring.

Hon säger att inbjudan gick ut brett till alla typer av föreningar, inklusive idrottsföreningar. Bland annat har en inbjudan skickats till alla medlemmar i Uppsalas föreningsråd.
– Jag skulle gärna se idrottsföreningarna representerade här. Idrottsföreningarna samlar oerhört många människor i Sverige och det skulle vara ett sätt för oss att nå ut bredare. Vår erfarenhet från Diskrimineringsbyrån Uppsala är att intresset bland idrottsföreningar är oerhört lågt. För något år sedan erbjöd vi i samarbete med andra en gratis utbildning, men ingen nappade.

Vid lördagens konferens konstaterade arrangören att många föreningar har problem med att rekrytera nya medlemmar. En orsak, menar man, är att det finns bestämda normer och uppfattningar om hur medlemmar ska vara. En undersökning bland ett antal föreningar 2010 visade att nästan samtliga upplevt problem med diskriminering, normer och exkludering internt i sin organisation. I enkätsvaren talas det om en viss jargong som kan exkludera människor. Ett par föreningar vittnar om en grabbighet som man menar begränsat medlemmars och anställdas möjlighet att utrycka sig och som bidragit till att ingen är öppet homosexuell.
– Det kan finnas normer och föreställningar om hur man ska vara. Det kanske gör att bara vissa känner att de passar in i föreningen, säger Frida Karlson.
Till konferensen hade hon med sig exempel på verktyg och metoder från föreningar som tagit itu med sina egna värderingar. Det kan till exempel handla om att man mätt maktfördelningen på sina årsmöten och förbättrat sina lokaler så att även medlemmar med funktionsnedsättningar kan delta.

Upsala Tennisklubb med närmare 2 000 medlemmar var inbjuden till konferensen. Ordförande Tom Furukrantz säger att han inte sett någon inbjudan. Han tror att idrottsföreningar har normer som kan behöva förändras.
– Men jag tror att det är en oerhört stor skillnad mellan lagspel och individuella sporter. I lagsporter är det lätt att gruppen trissas till något.
Mats Åkerlund, ordförande i Storvreta innebandy, känner inte heller till att klubben var inbjuden.
– Har vi missat detta så är jag ledsen för det, för ämnet låter som relevant och extremt viktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om