Mycket hänger också på att man ingår i en kursgemenskap där man kan diskutera innehållet på fikaraster eller långa promenader. Hillary Clintons formulering om vad som krävs för att uppfostra barn – ”it takes a village” – gäller också för inskolning i en akademisk miljö.
I juni skrev sex forskare vid Uppsala universitet om den naivitet som präglar föreställningarna om MOOCS, uttytt Massive Open Online Courses, som ett alternativ till traditionell universitetsutbildning.
De sex påminde om att denna undervisningsform lanserats vid ett antal amerikanska universitet som ett sätt att med liten egen insats göra ekonomiska vinster och att många av de studenter som börjar en MOOCS-kurs aldrig fullföljer den. Allt talar för att de utbildningar som i huvudsak bestått av föreläsningar och prov över nätet inte kommer att ha samma värde på arbetsmarknaden som de som ägt rum i en verklig akademisk miljö.
Nu har två forskare samt centerriksdagsmannen Emil Källström på DN-debatt lanserat idén om ett nätbaserat University of Sweden. Tanken är att Sverige ska gå i täten för att fånga upp det snabbt ökande antalet studenter i världen genom att ett nytt lärosäte skapas för att erbjuda kurser över nätet. En bild av hur studenter från Afrika, Asien eller Latinamerika på distans ska kunna följa den bästa svenska universitetsutbildningen målas upp. Examineringen ska ske genom att universitetsfolk från Sverige reser runt till svenska ambassader.
Också svenska studenter ska på detta sätt få tillgång till ”de bästa kurserna landet förmår prestera”. Man ska kunna ta del av landets bästa högre utbildning utan att behöva sätta sin fot på en universitetsort. Men på ett annat ställe i texten klargörs att University of Sweden ”blir en ren utbildningsinstitution” – alltså utan forskning. Men vad är ett universitet utan forskningsanknytning?
Distansundervisning har sin givna plats i utbildningssystemet. Många grundläggande kurser och kompletteringskurser kan ges över nätet. Men den verkligt kvalificerade – och forskningsanknutna – högre utbildningen kan inte bedrivas på detta sätt, i alla fall inte om målet är att man ska hålla högsta akademiska standard.
Många som nu försöker framställa distansutbildning på nätet som likvärdig med traditionell högre utbildning är kanske bara naiva. Men om man i stället försöker dölja att det man föreslår också innebär en skiktning av den högre utbildningen så är det direkt ohederligt.