– Förhoppningsvis kommer den nya behandlingen att visa sig bromsa sjukdomsförloppet och förlänga överlevnaden. Det är också viktigt att undersöka biverkningar och hur den påverkar patienternas livskvalitet, säger Magnus Lindskog, läkare vid Akademiska sjukhusets onkologklinik och lokalt ansvarig för studien.
Den flernationella studien ska omfatta 800 patienter med så långt gången lungcancer att den avsatt dottertumörer i kroppen. Med slumpens hjälp kommer de att fördelas på en grupp som får dagens standardbehandling med ett par olika cellgifter och en grupp som får två läkemedel för att stimulera en typ av vita blodkroppar, T-lymfocyter, att attackera cancercellerna. För att kunna delta i studien får patienterna inte ha någon allvarlig autoimmun sjukdom och måste ha ett hyggligt bra allmäntillstånd.
I Sverige deltar förutom Akademiska sjukhuset Karolinska universitetssjukhuset, Linköpings universitetssjukhus och Mälarsjukhuset i Eskilstuna i studien, som också omfattar ett stort antal centra i andra delar av Europa och i USA.