Inga negativa effekter av rökstopp
De flesta undersökningar som pekat på att obligatoriska rökstopp på krogen har negativa effekter för restraurangnäringen har haft låg kvalitet och varit finansierade av tobaksindustrin. Välgjorda och oberoende studier visar inga negativa ekonomiska effekter av rökstopp.
"Av de bäst utförda studierna visar samtliga att förbud mot rökning på restauranger och barer antingen helt saknar eller har positiva effekter på omsättningen eller sysselsättningen", skriver Michelle Scollo vid Centrum för tobakskontroll i Victoria, Australien, och hennes kollegor i tidskriften Tobacco Control.
Granskar samband
Forskarna har granskat om det finns något samband mellan kvaliteten på och resultaten av studier som gjorts kring ekonomiska följder av lagstiftning mot rökning på krogen.
Med "hög kvalitet" menade forskarna att studierna använt objektiva mått — till exempel uppgifter om hur mycket skatt företagen betalat in — och att de som granskats vetenskapligt före publicering i någon vetenskaplig tidskrift.
Med "låg kvalitet" menades omvänt att studierna byggde på subjektiva mått — till exempel okontrollerade uppgifter från opinionsundersökningar bland restaurangägare — och att de inte genomgått någon vetenskaplig granskning innan de publicerades.
Inga negativa effekter
Forskarnas granskning visar att studier som kommit fram till att obligatoriska rökstopp skadar restaurangbranschen för det mesta använt subjektiva mått och nästan aldrig granskats vetenskapligt före publicering.
Av de 21 studier som uppfyllde alla krav på hög vetenskaplig kvalitet var det omvänt inte en enda som kom fram till att rökstopp har negativa effekter på krogarnas ekonomi.
31 av de nära 100 granskade studierna hade finansierats av tobaksindustrin. Av dem använde de allra flesta subjektiva mått och bara en enda hade granskats vetenskapligt före publicering i en tidskrift.
Andra slutsatser
Kanske inte oväntat drog alla utom två av studierna som finansierats med tobakspengar slutsatsen att lagstiftning om rökstopp på krogen skadar restaurangbranschen ekonomiskt, en slutsats som alltså sällan eller aldrig stått sig för en vetenskaplig granskning.
"Beslutsfattare kan fortsätta att verka för att skydda personal och ägare från gifterna i sidoröken från cigarretter. och kan lugnt avvisa industrins påståenden om att detta kommer att få oönskade ekonomiska följder för restaurangnäringen", skriver forskarna.
Källa: Tobacco Control 2003:12, sidorna 13-20.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!