Inga skuggdoktorander enligt rektorn

TEXT+TV. Uppsala universitet nekar till anklagelserna om bluffkurser där studenter utnyttjas som arbetskraft. Men flera källor med egna erfarenheter av kurserna bekräftar bilden av att studenter utnyttjas.

Uppsala2012-06-26 09:00

Videon är inte längre tillgänglig

Den anmälan till Högskolverket som en student vid Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi gjort saknar grund. Det skriver Uppsala universitets rektor Eva Åkesson i sitt yttrande till Högskoleverket.

Det har inte utfärdats några löften om att studenten skulle antas som doktorand, kursen som studenten har gått har inte varit någon bluffkurs utan en kurs med fastställd kursplan, och det stipendium som studenten har fått under tiden har uppfyllt universitetets regler. Inte heller har det förekommit några krav på praktiskt arbete i laboratoriet, annat än det som ryms inom kursplanen, uppger Eva Åkesson.

Bilden kunde inte vara mer olik än den som ges i studentens anmälan, som UNT berättat om tidigare. Uppgifterna i anmälan får nu dessutom fullt stöd av två andra personer, som båda varit registrerade på vad de kallar för bluffkurser i ett år eller mer, innan de antogs som doktorander. Kurserna innehöll inga tentor eller skriftliga redovisningar av vad som gjorts under kursen, säger den ena källan.
– Det var heltidsarbete i laboratoriet som gällde, ofta på helger. Det var som ett slags provanställning där studenten får visa att den kan jobba så in åt helskotta. Och tidigt fick jag ett löfte om att antas som doktorand.

UNT har i flera artiklar beskrivit hur studenter, ofta utländska, utnyttjats som så kallade skuggdoktorander. Mot skattefria stipendier som inte ger del av trygghetssystem som pension eller sjukpenning, arbetar man i laboratoriet under ett löfte att senare antas som doktorand.

Uppsala universitets ledning har gång efter annan sagt att sådana här problem inte ska finnas, och att all form av prövotid inför forskarstudierna är otillåten.
– När vi har hört sådant har vi bara skrattat, eftersom vi uppenbarligen var skuggdoktorander själva. Jag kallades till och med doktorand i vissa sammanhang, innan jag antogs, säger källan.

Även en annan person som funnits vid institutionen bekräftar bilden i anmälan.
– Den kurs jag gick ett år innan jag antogs som doktorand innehöll varken undervisning, kursplan eller examination, säger källan.

I anmälan till Högskoleverket hävdas att bluffkurser utnyttjats systematiskt för att testa potentiella doktorander. Enligt de uppgifter UNT fått från institutionen har tio studenter gått samma fördjupningskurs som anmälaren sedan vårterminen 2010. Av dem har åtta fått stipendier av institutionen. Under samma tid har totalt 23 studenter fått stipendium av institutionen för vad som kallas ”fria kurser” eller ”kurser som innehållit fördjupningsprojekt av olika längd”.
– Det här är ett steg vidare i deras karriär. Vi ger dem förutsättningar att fördjupa sina kunskaper i forskningspraktiken, och de får referenser och en lista med metoder de behärskar som de kan använda när de söker sig vidare. Det här handlar inte om bluffkurser eller att utnyttja billig arbetskraft, säger Kristofer Rubin, prefekt för institutionen.

Men han säger också att ”det kan ha funnits något fall som vi inte följt upp tillräckligt”, och att det pågår en översyn av ”den här verksamheten”, en översyn som påskyndats av anmälan till Högskoleverket.
– Jag kan inte utesluta att det finns enskilda handledare som utnyttjat kurser, men vi gör vad vi kan för att stävja det, säger Kristofer Rubin.

Fakta

En skuggdoktorand är inte registrerad vid någon forskarutbildning men bedriver ändå forskningsstudier vid en institution. Under tiden får man försörjning genom någon form av stipendium. En del av dessa utnyttjas i praktiken som billig arbetskraft med stipendielön för att göra experiment och observationer i laboratoriet. Andra är beredda att forska under de här förutsättningarna när det saknas pengar för att vara antagen som doktorand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om