Förra veckan rapporterade UNT att Akademiska sjukhuset väntas gå back med ytterligare 100 miljoner kronor under 2014, utöver vad som tidigare varit känt.
Siffrorna som då var osäkra bekräftades vid produktionsstyrelsens sammanträde under tisdagen.
Det innebär att sjukhuset i år befaras göra ett minusresultat på 290 miljoner kronor, varav 190 miljoner kronor tidigare har godkänts av landstingsfullmäktige.
Några nya besparingspaket blir det dock inte frågan om den här gången, uppger produktionsstyrelsens ordförande Lina Nordquist (FP).
– Den senaste tiden har vi nyanställt 135 sjuksköterskor och enligt sjukhusdirektören har vi inte haft så många sköterskor på åratal. Bristen på sjuksköterskor har tidigare gjort att sjukhuset tvingats stänga vårdplatser.
– Vi har nu fått besked om att sjukhuset troligen kommer att kunna öppna alla de vårdplatser inom medicinavdelningarna som varit stängda, säger Lina Nordquist.
Hon uppger att det kan ske under hösten när de nyanställda sköterskorna hunnit genomgå de introduktioner som krävs. Det kan leda till bättre arbetsmiljö i och med att personalen då slipper ägna så mycket tid åt att leta lediga vårdplatser, hoppas Lina Nordquist.
Förhoppningen är nu att kunna genomföra fler operationer och behandlingar tack vare det ökande antalet sjuksköterskor. Detta ska öka sjukhusets intäkter och förbättra ekonomin.
Ett annat positivt besked är att A kademiska sjukhusets akutmottagning enligt Lina Nordquist inom någon månad kommer att få tillgång till en avdelning med bedömningsplatser. Det ska medföra kortare väntetider på akuten.
– Tanken är att bedömningsplatserna ska avlasta akuten. När patienterna hamnar på bedömningsplatserna ska man där kunna avgöra om de till exempel ska skickas tillbaka till sitt äldreboende eller om de ska läggas in på sjukhuset och i så fall på vilken avdelning.
Lina Nordquist tar i dag avstånd från bristen på förankring när besparingspaket för Akademiska sjukhuset på 300 miljoner kronor beslutades om 2011. Det resulterade i försämrade scheman och många sjuksköterskor sade då upp sig.
– Det var ödesdigert och är något som vi betalar för än idag. Alla politiska partier var med på detta och bär en kollektiv skuld. Blir det i framtiden nya besparingar förutsätter jag att de då är förankrade i verksamheterna.